Искате ли вашият смартфон да ви служи дълго време? Понякога няма значение какъв модел имате - скъпо устройство от Apple или някакъв оборотен „китайски“ апарат.

Когато става въпрос за такива устройства, желанието да се спестят пари е съвсем нормално. Най-често обаче батериите са първите, които умират в смартфоните. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да удължим техния живот.

В тази статия ви представяме 12 от най- популярните причини, поради които батерията на нашия смартфон се разрежда много бързо и така животът му е значително намален.

1. Яркостта на екрана на вашия смартфон е настроена на максимум

От всички ресурси на смартфона, които „поглъщат“ заряд на батерията, яркостта на екрана обикновено е най-големият консуматор. За да спестите енергия, можете почти напълно да премахнете яркостта, но това не е много удобно.

Затова се препоръчва да се използва функцията за автоматично регулиране на яркостта, което позволява на смартфона да избира (в зависимост от околната светлина) кога да добави яркост и кога да я намали.

2. Телефонът постоянно търси достъпна Wi- Fi мрежа

Достъпна wi-fi мрежа вместо мобилен интернет е нещо, с което спестявате много пари. Но щом започнете да оставяте функцията включена през цялото време, зарядът на батерията ви ще започне неумолимо и много бързо да се топи.

3. Известия идват през целия ден

Просто помислете за секунда какво прави телефонът ви по цял ден, освен ако не го използвате. Правилно - постоянно получава известия. Така екранът постоянно свети, смартфонът вибрира, възпроизвеждат се аудио сигнали и т.н. И все още се изненадвате, че батерията на вашия смартфон изчерпва преди вечерта?

4. Голям брой работещи фонови приложения

Ако погледнете в раздела настройки какво харчи батерията ви, ще ви бъде много изненадан, че значителна част от енергията се изразходва за обслужване на приложения, които се използват изключително рядко или изобщо не.

5. Вие просто неоснователно консумирате енергията на батерията

Това е от категорията на глупавите и ирационални действия, които безпощадно изтощават батерията на вашия смартфон. Например, гледате прогнозата за времето десетина пъти на ден, фиксирате местоположението си в Google Maps, проверявате известия в програми като Viber или Whatsapp, въпреки че съответният звуков сигнал не е получен.

6. Използвате приложения, които изискват значителни ресурси

Понякога дори старателното спазване на всички правила не води до желания резултат - батерията продължава да се разрежда бързо! Може да ви е неприятно да разберете това, но отчасти вината е във вас. Например, ако сте пристрастени към приложения, които бързо изтощават батерията, това може значително да намали живота ѝ.

7. Данните и приложенията се синхронизират автоматично

Синхронизирането на приложения с лични данни е много удобно, никой не спори. Автоматичната синхронизация на голямо разнообразие от приложения, постоянният обмен на данни, снимки и други неща - това не е най-добрата идея, тъй като отнема от живота на батерията на вашия смартфон.

8. Използвате остарял софтуер

Има много причини, които обясняват необходимостта от поддържане на операционната система на смартфона и редица приложения в актуално състояние. И ето още една причина, която може да обясни наличието на проблеми с батерията на вашия телефон.

Актуализирането на ОС или приложение е необходимо поради простата причина, че актуализациите обикновено коригират така наречените софтуерни грешки, които могат да имат отрицателно влияние върху живота на батерията.

9. Използвате телефона си в екстремни температурни условия

Съвременните технически устройства могат да бъдат моделирани по такъв начин, че те да не „почувстват“ голям студ и страшна жега. Цената на такива устройства обаче ще бъде висока . Затова трябва да внимаваме със смартфони с акумулаторни батерии, които са чувствителни към външни температурни промени.

10. Телефонът е свързан към лоша мрежа

Това е доста проста, но много често срещана причина, която може значително да намали живота на батерията. Как мога да поправя ситуацията? Или изберете телефон, който има по-мощна антена, или преминете към друг мрежов оператор, който има по-добро покритие.

11. Вашият смартфон е заразен с вируси

Ако използвате смартфона си, за да посещавате различни уеб страници, без да се притеснявате за сигурността (например игнорирате сигнали за сигурност за необходимостта от инсталиране на антивирусни продукти, посещавате съмнителни сайтове, които не се препоръчват за посещение без защита), тогава няма съмнение, че има вируси в телефона ви.

12. Вашият телефон има някои технически проблеми.

Всички ваши приложения са внимателно проучени, софтуерът е актуализиран, не изразходвате батерия с безсмислено и неправилно използване на вашия смартфон, но по някаква причина, батерията продължава  да "умира" в средата на деня.

В този случай е много вероятно това да е причинено от други проблеми със съответното устройство  - хардуерна грешка.В този случай имате малък избор:

- Можете да отидете в магазина, от който сте закупили телефона, ако той все още е в гаранция. Да обясните същността на проблема и да поискате неговото решение или подмяна на устройството;

- ако телефонът ви не е в гаранция, можете да го занесете в сервиз;

- ако вашият смартфон е доста стар, тогава може би трябва да помислите за закупуване на ново устройство.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.