Климатичните промени са факт и в това няма спор. Това, което обаче не е ясно, доколко ще успеем да се справим с този сериозен проблем. Ето защо би било от голяма полза всеки от нас да осъзнае значимостта на случващото се и да допринесе лично за опазването на планетата. Вижте какво бихме могли да направи по отношение на алтернативните начини за получаване на електрическа енергия, без използването на изкопаеми горива, нито дори слънчевата светлина и водата.

Любопитни методи за производство на електричество:

  • От захар

Звучи доста невероятно, нали?! Е, трябва да знаете тогава, че захарта може да се превръща във водород, което би позволило на водородния газ да произвежда електричество във водородните клетки. Към момента 95% от водорода се произвежда от изкопаеми горива. Както знаем обаче, целта на природозащитниците е да се намери възобновяем източник. Такъв би могъл да бъде захарта, две лъжици от която биха били достатъчни за енергия за зареждането на мобилен телефон в продължение на седмици.

  • От боклук

Такъв има навсякъде и то в неограничени количества. Ето и един страхотен начин боклукът да влезе в употреба – за производство на електричество. Печеливша стратегия, която вече се използва в Австралия. Проектът е в партньорство между компанията Masdar, базирана в Обединените арабски емирства, и Tribe Infrastructure Group. Според Forbes той ще генерира 29 мегавата възобновяема енергия, достатъчна да захрани 35 хил. домакинства. По този начин ще се спестят 300 хил. тона въглероден диоксид всяка година.

  • От сок от лук

Освен за здравето ни, сокът от лук може да е много полезен и за планетата. Може да се използва за произвеждане на електричество, превръщайки го в биогаз. Този биогаз пък, на свой ред, се превръща в метан – основният компонент на природния газ, който се използва за производството на ток.

Подобна система съществува в калифорнийската компания Gills Onion. В нея са инвестирани 9.6 млн долара, но с помощта ѝ компанията намалява сметките си за ток със 700 хил. долара годишно и успява да спести 400 хил. долара, като не се налага да изхвърлят отпадъците от лук.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.