Китайците отново доказаха, че имат невероятен прогрес на фона на целия свят. След като коронавирусната инфекция започна да намалява в страната, учените заработиха и измислиха ново футуристично приспособление, което може да измерва телесната температура от разстояние.

Линията между научната фантастика и реалността бързо се размива в Китай, тъй като страната все повече и повече напредва в технологията за изкуствен интелект (AI). А в дните на глобалната пандемия от коронавирус този напредък се използват за спиране на разпространението на заразата. И така, още едно футуристично устройство се появи като охрана на Националния парк на влажните зони "Xixi" в Ханчжоу в източен Китай.

Как работят умните очила?

Китайските пазачи получиха умни очила, за да могат да предотвратят коронавирусната инфекция и по-нататъшното й разпространение. Приспособлението е в състояние бързо да измерва телесната температура на посетител на парка на разстояние един метър, благодарение на вградената техника, която работи като термоизолатор. В този случай приспособлението може да измери температурата на няколкостотин души само за две минути.

Освен че този метод може незабавно да определи кой от посетителите е по-вероятно да има инфекция, той също така помага за намаляване на опашката на входа на парка.

Идеята за разработване на устройството принадлежи на компанията Rokid Corp, която заяви, че техните технологични иновации ще играят ключова роля в контролируемостта на ситуацията в страната в условия на социална дистанция.

Умните очила Rokid с тегло около 100 грама изглеждат почти като обикновени очила, с изключение на вградената камера и прикачения кабел. Устройството изпраща автоматична аларма при идентифициране на хора с висока температура и прави акаунт. Те също така подкрепят разпознаването на лица в реално време.

Очаква се тази техника да бъде разпространена в цял Китай.

Между другото, епидемията в Китай доведе до рязко увеличаване на развитието и използването на технологии с вграден изкуствен интелект. И в най-различни области. Известно е, че системата AI се използва широко при дезинфекцията. 

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.