Мистериозно НЛО премина в небето над София във вечерта на Великден. И преди да сте отпуснали въображението си във всевъзможни сценарии, ще разясним, че забелязаните десетки малки светлини в дълга редица над страната не са извънземни космически кораби. Странното явление в късните часове в действителност бяха светлините от проекта „Старлинк” на бизнесмена и космически ентусиаст Илън Мъск.

Мисията на проекта „Старлинк”

Целта е постигането на скоростен интернет. Как? Чрез амбициозна програма за изстрелване на около 42 хиляди сателита в орбита, които да кръжат около Земята на височина около 500 километра. По този начин трябва да се осигури супер бърза интернет връзка във всяка точка на планетата.

Противници на проекта

И макар идеята за осигуряване на супер връзка да е страхотна от гледна точка на скоростта, с която можем да оперираме в мрежата и да извършваме ежедневните си задължения, все пак проектът не е радушно приет от всички. Според учените последиците от такъв огромен брой спътници в орбита може да са притеснителни. Освен това според тях ще се намалят възможностите за научни наблюдения.

"Притеснително е как ще изглежда нашето небе като се знае, че има планове за изстрелване на общо 42 000 сателита. Това може напълно да ни откаже да правим оптични наблюдения на метеорните потоци скоро след 2024 г.", заяви преди време в пост на GMN Денис Вида (Denis Vida), изследовател на метеорите от Университета на Западен Онтарио.

Подобрения

От екипа на Илън Мъск обаче твърдят, че светлините, които забелязахме и над нашата страна, няма да са толкова натрапчиви, когато се изкачват до крайната си планирана работна височина. А когато сателитите достигнат окончателната си позиция, те няма да са на една линия или да пресичат един и същ участък от небето.

Освен това компанията SpaceX на Илън Мъск, която стои зад проекта, се стреми да направи сателитите малко по-малко лъскави. По този начин те няма отразяват сутрешното слънце толкова много. И все пак астрономите имат разбираеми проблеми с промяната на нощното ни небе и някои дори предсказват края на наземната микровълнова радиоастрономия.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.