Когато си говорим за нови технологии, винаги поглеждаме към Изтока с очакване на поредното изобретение, което буквално да ни смае. Поне така е в наши дни. Повечето от нас си представят роботи, виртуална реалност, дори сигурно телепортиране и всякакви футуристични сценарии.

Този път ще ви разкажем за нещо друго - най-големия асансьор за кораби. Той се намира в Китай, провинция Хубей и е в експлоатация от 2016 г.

Всъщност преди в Поднебесната империя да се появи такова чудо на инженерната мисъл, първенецът в това отношение е бил на Стария континент и по-точно в Белгия. През 1982 г. белгийското правителство взело решение да започне строителството на хидравличен лифт, който може да покрие новите световни стандарти. Били нужни още около 20 години и 180 млн. щатски долара до момента, в който през 2002 г. The Strepy-Thieu бил открит.

 

Но да се върнем в Китай. Най-големият асансьор за кораби се намира в централната част на Китай, до ВИК “Xia” или “Три клисури”. 

Гигантското съоръжение, може да издигне корабите, заедно с водата с тегло приблизително 3000 тона на височина от 113 метра.

Процесът отнема около 30-40 минути, шест пъти по-бързо от преминаване през система от пет шлюза.

Строителството му започва на 14 декември 1994 г. Очаквало се язовирът да заработи напълно през 2009 г., но допълнителни проекти, като подземната електроцентрала с шест допълнителни генератора, отложили пълната експлоатация до май 2012 г. Корабният лифт бил завършен през 2015 г. и влиза в експлоатация през 2016 г.

Теглото на конструкцията е около 15 500 тона. Основният компонент на конструкцията са четири опори с височина от 169 метра. Между тях е инсталирана платформа - басейн с дължина 120 метра, с ширина 18 метра и дълбочина от 3,5 метра, в която се поместват корабите.

 

Асансьорът може да носи големи кораби до 3000 тона и се качва на 113 метра нагоре.

Благодарение на съоръжението се съкращава времето за пътуване за пътнически, круизни и малки товарни кораби, преминаващи през язовира от над три часа на около 40 минути.

По-големите плавателни съдове все още трябва да преминават през язовира с помощта на двулентова петкамерна заключваща верига като изкачване на стълби.

Големите плавателни съдове вървят по стълбите, малките се качват с асансьора, за да минат язовир Трите клисури.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.