Още с появата на новините за 5G започнаха конспирации, че нещо много лошо се задава. И макар новата технология още да не е достигнала до България, митовете и легендите, които се носят са всевъзможни. Най-новото твърдение е свързано с това, че 5G е в основата на пандемията по света. Възможно ли е обаче да има нещо вярно? Наистина ли тази технология е толкова опасна за нашето здраве? И какви реално могат да са последствията от нея?

Конспирация

Според твърденията епидемията от COVID-19 се дължи на 5G технологиите. Нещо повече, дори редица известни личности разпространяват тази идея. Сред тях е и холивудската звезда Уди Харелсън, когото познаваме от лентата „Белите не могат да скачат”. Но тази теория, пише Bloomberg, учените наричат „координирана кампания за дезинформация”.

Научно погледнато

Нека да разгледаме работата на учен от Hamad bin Khalifa University в Катар. Неговото име е Марк Оуен Джоунс и е специализирал в мрежи за онлайн дезинформация. Той анализира 22 хил. скорошни интеракции в Twitter, споменаващи „5G” и “корона“, и така открива голям брой акаунти, показващи нещо, което той нарича „неистинска активност“. По думите му тези усилия носят някои отличителни черти на подкрепяна от държава кампания.

Има много силни индикации, че част от тези акаунти са операция за дезинформация, твърди Джоунс.

Кой стои зад всичко

Специалистът смята, че кампанията използва стратегия, подобна на тези на Агенцията за интернет проучвания на Русия, която стои зад кампанията за дезинформация по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Той все пак уточнява, че не е доказал, че Русия, някое друго правителство или организация стоят зад тези усилия, така че не можем да правим категорични изводи.

През последните седмици се наблюдава обаче ръст на броя на подобни конспиративни публикации в социалните мрежи. Това може да означава, че става дума за координирана кампания и ползването на ботове, твърди Blackbird.AI. Кой точно стой зад това обаче също е трудно да се каже.

Митове и легенди през призмата на родните експерти

Всеки от нас използва мобилен телефон и вероятно повечето хора знаят какво е 4G. Истината е, че 5G е продължението, което ще даде още повече възможности на устройствата. А що се отнася до конспиративните теории – нали не сте забравили, че такива имаше още за 3G технологиите?! Но ако трябва да го докажем научно, ще отбележим, че няколко проучвания в САЩ показаха, че няма връзка между абонати на интернет и случаи на рак, както се твърдеше.

„5G мрежата е практическа еволюция на това, което всеки един от нас вече има в джоба си. Просто към този момент тези ваши устройства работят с 4G технологията. Това, което ще направи 5G, e да повиши честотния спектър и да повиши скоростта на услугите. Това дава възможност на обществото да използва неща от бъдещето – умни автомобили, сгради и градове.

Аз бих бил изключително любопитен някой да ми обясни как радиочестотен сигнал заразява нечие тяло с вирус. При това на място, където този сигнал го няма. Но със сигурност не мога да получа отговор на това“, обясни в експертът по киберсигурност Спас Иванов в телевизионно интервю.

И ако ще говорим за вредите от телефоните, нека направим сравнението с така модерните солариуми. 10 минутен престой в такъв уред за събиране на загар се равнява на 1 година телефонен разговор.

Изводите оставяме на вас, както и решението на кои твърдения да вярвате и на кои - не! Бъдете здрави!

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.