През 1969 г. студент от университета в Калифорния праща съобщение към няколко свързани компютъра. През следващите няколко години все повече компютри започват да се свързват един към друг, което бележи началото на интернета. Смята се, че имаме достъп само до 10% от интернета, а останалата част не се открива от търсачки като Google. Точно затова е наречена The Deep Web, защото е невидима за нас.

Тъмната страна на виртуалното пространство

Още по-дълбоко скрит е The Dark Web. Обикновено хората го посещават, за да търсят незаконни субстанции или за политически активизъм, ако се страхуват, че няма как да изразят мнението си свободно в своята страна. Подобни сайтове няма как да посетите като използвате обикновени браузъри като Google Chrome и Mozilla.

И макар посещаването на така наречените onion сайтове да не е незаконно, да пазарувате нещата, които се продават там, със сигурност е. Можете да откриете оръжия, зелени карти за Америка, всякакви забранени субстанции и дори нова самоличност. И всичко това анонимно и платено с Bitcoin. Още по-плашещо е, че има клипчета с насилие, дори убийства.

И все пак The Dark Web не е чак толкова dark, колкото си представяме. Можете да намерите сайтове, където докторите дават съвети, които иначе не се биха осмелили да дадат, готини рецепти за хляб, идеи за сценарии на филми. Това е място, където хората могат да говорят спокойно, без да се притесняват, че това ще им коства брака или кариерата. Доста често в такива сайтове влизат хора, които искат да говорят за проблемите в страните си, но се притесняват, че това ще им коства свободата.

Тагове
38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.