Ухан напоследък е място, което хората свързват с доста неприятни усещания, заради твърдението, че оттам е тръгнал опасният коронавирус. Ще ви разкажем обаче за едно революционно откритие на местните учени, което може да промени напълно авиацията. Абстрахирайки се от мислите за COVID-19, няма как да не ги поздравим за постижението.

Как ще се променят самолетите?

Китайски учени от Института за технологични науки към Университета в Ухан разработили прототип на плазмен двигател. След време може той да промени авиацията, спирайки използването на изкопаеми горива. По този начин цялата индустрия може да стане въглеродно неутрална, пише Bloomberg.

Как действа изобретението?

Устройството е направено така, че да използва само въздух и електричество за генериране на задвижване с ефективност, съпоставима с комерсиален реактивен двигател. Засега обаче са правени тестове само в лабораторни условия, като екипът използва технологията за повдигане на еднокилограмова стоманена топка над кварцова тръба с диаметър 24 милиметра.

Cпopeд изcлeдoвaтeлитe пoдoбнa мaщaбиpaнa cиcтeмa, като измислената от тях, мoжe дa ocигypи дocтaтъчнo мoщнocт зa caмoлeт. А техният метод е значително по-различен от останалите видове плазмени струйни дросели. Разликата е в това, че новият компресира и йонизира въздуха вместо ксенон, аргон или водород, които се използват от космическите кораби.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.