В последните години ставаме свидетели на технологично развитие с много бързи темпове. Това несъмнено непрекъснато променя живота и навиците ни и, както изглежда, такива са тенденциите и за бъдещето.

Как ще изглежда светът след 10 години?

Наскоро беше публикуван сборникът „Светът през 2030 година”, съставен на базата на анализите на „Дойче банк” (DB Research). Там ще открием 24 прогнози, някои от които съдържат редица самостоятелни тенденции и предложения. Ето някои от тях:

Парите

Според една от прогнозите в края на започващото десетилетие "окончателно ще отслабнат" онези сили, които поддържат сегашната световна валутна система. Анализаторите от "Дойче банк" прогнозират нов разцвет на "алтернативни валути" като златото и криптовалутите. За последните (криптовалутите) те очакват да станат масово използвани. Така постепенно новите пари на 21 век ще са именно криптовалутите. Освен това тенденцията е все повече да станат безналичните плащания – например плащанията със смартфон набират все по-голяма популярност.

Мобилността

Няма спор, технологиите ще продължат да се развиват и идеята за летящи коли може и да се осъществи. Предстои бум на безпилотните летателни апарати с бизнес предназначение, както и настъпление на електромобилите. Много актуална тема са и безпилотните автомобили, които обаче до 2030 г. едва ли ще преодолеят всички технически препятствия според ескпертите. Данните сочат, че до края на десетилетието електромобилите ще заемат 1/5 от пазара на нови коли, а през 2040 г. – половината.

Изкуственият интелект

Към днешна дата ролята на изкуствения интелект в ежедневието ни може и да ни се струва все още абстрактна, но това е бъдещето. Масираното му навлизане ще доведе до голямо търсене на висшисти с философски и лингвистичен профил, твърдят специалистите, защото изкуственият интелект все още демонстрира "удивителна слабост при взимането на морални решения". В бъдеще важно ще стане да се отговаря на нравствени въпроси, отчитайки различните морални и културни норми в обществото, твърдят още анализаторите.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.