Освен опит за създаване на ваксини срещу коронавируса, експерти създадоха и специална платформа, койято да помага в борбата. Тя се казва Ataccama One и е с внедрен изкуствен интелект. Технологията е дело на екип от разработчици и софтуерни инженери на компанията Ataccama, част от Адастра Груп.

„Ataccama One е мощен технологичен инструмент, с който бихме могли да допринесем съществено към усилията в посока опазване на общественото здраве. Надеждността на данните от направените изследвания играе съществена роля в борбата с COVID-19. В тази връзка е и желанието ни да предоставим, в сътрудничество с Ataccama,  напълно безвъзмездно, технологичната експертиза на Адастра, за осигуряване на точни и навременни данни, в подкрепа на определяне на мерките за овладяване на пандемията“, заяви Любомир Овчаров, изпълнителен директор на Адастра България.

Какво представлява Ataccama One?

Може да се използва като сигурен портал за тестовите данни от лабораториите, които да бъдат предоставяни на няколко части (batches), в реално време или ежедневно. Както вече споменахме, изкуствен интелект профилира и валидира данните, за да става по-бързо идентифицирането на потенциални проблеми в тях. Друга функция на платформата е автоматично почистване на въведените данни, както и мониторинг на тяхното качество.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.