Ако не сте почитатели на т.нар. лек жанр, може и да сте пропуснали изявите на Джорджия. Вероятно обаче все пак е попадала в полезрението ви, забелязвайки приликата с кино звездата Анджелина Джоли, или пък заради поразителната ѝ откровеност и непринуденост. Тя е една от перлите в поп-фолк средите, на която определено жанрът ѝ е тесен. От край време не крие пристрастията си към други стилове музика, но комерсиалното е това, което продава - важна подробност, когато изкуството ти е професия. И тя също като останалите музиканти у нас, а и впрочем цялата страна, преживя извънредното положение с противоречиви чувства. Повече за това, както и за някои от скандалите и провокациите около нея, ще я оставим сама да разкаже.

Здравей, Джорджия! Как си след края на извънредното положение?

Здравей, благодаря за поканата и интереса към мен. Наложените ни ограничения ми се отразиха както в положителна, така и в не толкова положителна посока. Имайки предвид факта, че бизнесът ни бе стопиран и най-силно се отрази на отраслите, свързани с публична дейност... Бездействието също оказа влияние върху положителното ми мислене и както бях амбицирана за много дейности в професионален план, така и леко потънах.

Общо взето бях отдадена на дъщеря ми Алиа, тъй като тя е ученичка в трети клас и премина на онлайн обучение. Имаше нужда от моето съдействие за учебния процес. Паралелно си действах и по музиката, разбира се. Имам нови проекти. Изчаквам още малко да бъдат финализирани.

Ти се самопродуцираш. Това дава свобода, но на каква цена?

Да, самопродуциращ изпълнител съм и е доста трудно без солиден гръб, който да се занимава с продуцирането и т.н., но за всички в нашата професия този период се отрази еднакво. Ние нямахме работа и продължаваме, докато не ни бъде разрешено официално. Да се самопродуцираш си има своите предимства и недостатъци. За мен е в плюс, че мога да правя различни стилове, без да се ограничавам. Проектите, от своя страна, не са в рамка към определена телевизия и спокойно мога да ги ротирам на повече места в зависимост от стила.

Имам екип, който се грижи за телевизионното и медийното ми присъствие. Работя с композитори без ограничение, пак казвам, от жанра. Недостатъците са свързани най-вече с участията, защото фирмите си правят програма занапред, налагат мега силно изпълнителите си и имат като цяло повече реклама. По-трудно е чрез един канал в YouTube и другите платформи да се изпъкне, но всичко с времето си.

Финансово също е в пъти по-трудно, защото не разчиташ на половината финансиране от страна на даден продуцент, ако имате такава договорка за съвместна работа. Аз обаче вярвам в себе си, упорита съм и благодарение на хората, които активно се занимават с мен, мисля, че резултатите ни ще бъдат скоро налице.

ЗАВРЪЩАНЕ

Преди години беше на мнение, че трябва да си по-иновативна и правеше парчета по-скоро в поп жанра. Какво се случи, защо отново се върна към поп-фолка?

Харесвам качествената музика, независимо от стила ѝ. Върнах се не конкретно към поп-фолка, а към музиката. Дълго време не можех да работя поради здравословни причини. Отделно бях в депресия заради състоянието си и когато бях готова и стабилна за изяви, влязох и записах „Вълк единак“. Тази песен след дъщеря ми е най-истинското ми преживяване. Цялата е една житейска истина за моя живот.

Типичният поп-фолк все още ли не ти е по-вкуса?

Обожавам сръбска музика. Корените ми са такива и някой ден ще направя сръбска песен, но още ми е рано, не съм готова. Искам да е изключително силна поради лични обстоятелства...

А какво стана с „авантюрата“ с Пайнер?

Пайнер беше моя детска мечта и когато ми се случи, допуснах грешката да не я оценя. Стана супер внезапно, а в този период имах лични проблеми и не обърнах внимание на работата си. Заминах на другия край на света буквално, а тогава трябваше да работя върху нови проекти и не го направих. Отнесох се несериозно. Наистина допуснах грешка, но относно напускането ми няма изгонвания, скандали и всякакви простотии, които се тиражираха. Ще кажа само едно, аз сгреших, аз прибързах и отново аз бях хипер емоционална с необмисленото си решение. С г-н Димитров сме в перфектни професионални отношения.

Наскоро направи кавър на една поп-фолк класика – „Две очи разплакани“ на Румяна. Какво ще ни кажеш за него?

За кавъра на “ Две очи разплакани” понесох толкова хейт от страна на агитирани хора, че не е истина. Всеки прави кавъри, не съм нарушила авторски права, както се изписа. Имам адвокат, който е изключително вещ точно в тази сфера и всичко беше проверено. Нищо лошо не съм направила. Напротив. Повече по тази тема няма да коментирам.

В заключение ще кажа, че всеки изпълнител или любител може да изпее и интерпретира дадено произведение по свой начин и да го качи в платформите. В световен мащаб се правят ежеминутно кавъри на звезди и се отразяват в интернет, който както може и му харесва. Нима на покойните Майкъл Джаксън, Фреди Меркюри, Уитни Хюстън, Павароти, Роксет и хиляди други, когато се правят пърфомънси, кавъри..., някой се отнася по този начин и хейтва или излизат публикации, напълно без законова съобразност и тежест? Абсурдно е!

МЕЛОДИЯ НА ДУШАТА

В репертоара си имаш някои страхотни балади. Това ли е музиката, която те описва като изпълнител?

Обожавам баладите, но колкото и да искам не мога да пея само това. Ако зависеше от мен, щях, защото имам адски много от себе си да пресъздам в лиричен текст и красива, нежна мелодия, която да докосва. За съжаление, трябва да работя в посока комерс - това се търси. Повечето неща, които правя са с компромиси от моя страна. Не е моето, искам силни и истински текстове, въздействаща музика, но... Простотията, това се харесва и слуша, леките щрихи, закачливите и лесни за изпяване песни и мелодии. Те се помнят, те се въртят по клубовете и така се навързват участията.

Баладичният стил се котира в нашите съседни страни и затова продукцията например на сърби, гърци е стойностна масово - то е музика, уникален текст, изпяване... При нас не се цени. Всички изпълнители търсим хита, а най-често той не е нещо уау, а е просто нацелена фраза, запеваема, нищо сложно за възприемане и е пълен комерс откъм ритъм и текст, независимо от стила. Еднакво е за всеки жанр.

Каква друга музика харесваш?

Винаги съм го казвала, поп-фолк не слушам, много рядко. Не следя и какво излиза, а трябва. Музиката, която слушам, е коренно различна от фолка. Харесвам трап, минимал хаус, черно, хаус сесии, регетонът е готин…

ПРОВОКАЦИЯ НА ГРАНИЦАТА

Виждали сме провокация в клиповете ти, но песента ти „Чукай, чукай“ залага на такава и в текста. Може ли да се каже, че сега си на комерсиална вълна?

„Чукай, чукай“ е тотален комерс, но прекалих с нелексикалната лексика на текста, особено обиждаща мъжкото съсловие. Виж… при мен няма песен, която да не е била изживяна - било от мен самата или мои близки. Лириката описва съвременния свят на 90% от жените, разговорните фрази съм ги описала 1:1. Както една двойка, когато търпи скандал в отношенията си, и нежният пол ескалира в изказа си. Затова ми е трудно да изпея нещо, написано от друг, ако не се доближава адски много до обикновеното ежедневие на мен или хората около мен.

В социалните мрежи сме виждали дъщеря ти, която изглежда има твоя талант. Иска ли ти се да те наследи на сцената или би предпочела да избере друг път?

Алиа... Алиа е чудо в буквален смисъл, не защото ми е дете. Аз съм безпристрастна винаги като родител. Аличка пее, танцува, има чувство за ритъм и хореография. По цял ден подскача вкъщи, но за пеенето..., не ѝ е там силата. Лично аз не искам тя да се занимава с това, което и аз, защото вече нищо не е каквото беше и всичкото това, което правим, не мога да го нарека изкуство. Съжалявам, че съм толкова директна. Вече е пошлост и пародия, много малко са нещата, които имат стойност, но те остават незабелязани. Не искам детето ми да живее моя живот, затова се боря тя да има друг път с цената на моите лишения, на моите нерви и битовизми. И все пак, ако реши да се занимава, ще я подкрепя.

В едно старо интервю казваш, че и в личен и в професионален план си различна. Каква си всъщност? Джорджия от екрана и от сцената различна ли е от Деси в живота?

Уникален въпрос. Благодаря за него! Джорджия и Деси нямат нищо общо. Само едно: и двете личности ги свързва характер, който е тотално различен в личен и професионален план. Аз съм човек, който на сцената му изскача другото аз, онова, което не мога да си го позволя в нормалния живот. Моите участия протичат с ужасно много говорене на глупости, закачки, смях, всякакви простотии, които правя с цел забавление. Но никога не бих преминала границата, която съм си поставила за себе си.

Аз не пия, много рядко се случва и особено по време на работа е абсурд. Моят любим Диджей Тишо, с който заедно водим програмата си и имаме обща песен “ Пали”, винаги ми казва, че ако някой ме познава в действителност и знае колко съм смотано нормална (хаха), няма да повярва. Затова винаги иска да ме напие, за да гледа сеир. Няма да му сбъдне мечтата, така че аз определено съм 2 в 1. Джорджия и Деси не са един човек, но живеят в едно цяло.

МЕЧТИ

„В живота не е важно откъде идваш и къде отиваш, а дали успяваш да си щастлив по пътя“ беше написала във Facebook. Успяваш ли?

Щастието..., не съм щастлив човек. Нямам мечти за себе си, отдавна спрях да мечтая. Всичко съм насочила само към Алиа. Може би тя е моята мечта, да я видя след години щастлива и колкото се може по-безгрижна. Това, че не съм щастлива, не означава, че не съм положителна, напротив – аз съм постоянно с розовите очила и над всичко. Мен интриги, простотии и т.н. не ме интересуват. Радвам се като дете за всяко нещо. На малките неща отдавам значение огромно. Винаги съм усмихната и, както казват приятелките ми, съм душата на компанията. Привидно изглеждам най-щастливият човек и съм свикнала да живея така със себе си, приела съм се такава.

Какво още ти трябва?

Със сигурност, когато намеря спокойствието да не мисля и да не зависят от мен сто и пет неща, ще бъда щастлива и в хармония със самата себе си. Засега щастливите ми моменти са детето и работата. Обичам ги, те ме държат! Едното допълва другото. Погълната съм от максимата да постигна целите си и само да съм здрава, нищо не може да ме спре.

Пожелавам си новата песен да се хареса, тя е повече от дуетна, на този етап това ще споделя. Дай Боже всички да сме здрави и по-добри след пандемията. Дано сме разбрали от какво наистина имаме нужда и какво не трябва да задържаме в живота си повече. На целия екип на Jurnal.bg желая здраве и завидни рейтингови успехи!

А ние от Jurnal.bg пожелаваме на Джорджия творческо вдъхновение и повече песни, които да докосват сърцето!

 

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.