Чували ли сте за ръчна хартия?! Да, точно така, ръчна?! Можете в нея да вплетете различни литчета, цветчета и дори семена от природата. Резултатът определено е всичко друго, но не и стандартен и скучен. Така че ако искате да направите впечатление с повод или без, опитайте с хартията на Боби и Гери… или с ваша собствена. Как да се справите с тази задача ще разкажат двама души, които от години експериментират с различни техники и материали и могат да ни покажат доста впечатляващи проекти.

Здравейте, кои са Боби и Гери? Как започна вашето приключение с ръчното изработване на хартия?

Нашата основна дейност е малката ни семейна рекламна агенция, където изработваме всякакви стандартни и не чак толкова стандартни печатни материали. Разбира се, имаме договор с фирма за изкупуване на отпадъчна хартия, каквато винаги присъства при печатната медия.

Голяма част от хартията е “обикновена” - бяла, гладка, стандартна. Но друга част, особено тази, която остава от нашата дейност за изработка на луксозни поръчкови пликове, е много интересна. Там работим с италиански, френски и немски луксозни хартии, релефни с разнообразна текстура, със съдържание на памучни фибри, с красиви цветове…

Започнахме да търсим начин за друга употреба на тази хартия и нейното рециклиране в домашни условия ни пасна перфектно. Реално ръчната хартия може да се разглежда дори като upcycle, а не като recycle, защото от “отпаден” продукт се създава по-красив и функционален такъв. Дори в момента не гледаме на това като на професия, но определено е дейност отвъд хобито, в която сме увлечени много сериозно!

По какъв начин гледаха в началото вашите познати (а и непознати всъщност) на идеята ви за тази хартия?

Повечето хора реагират с изумление. Като цяло човек има обща идея, че хартията може да се рециклира някак, знаят за разделно събиране, имат отношение към това. Но асоциацията е за някакъв завод, който гълта боклуци и бълва някаква обикновена хартия.

Когато започнахме да показваме първите ни успешни резултати, реакцията беше “Ама това хартия ли е?”. Текстурата и усещането на допир и общото излъчване не са нещо ежедневно, създава се впечатление дори от едни семпли картончета за визитки за нещо различно, привлича внимание.

Ръчното изработване на хартия по-скоро изкуство ли е или е технология, която трябва да се следва?

Разбира се, има някакви стъпки, които трябва да се следват, но те са много общи и аморфни. Ръчната хартия е многостранна медия, от нея могат да се правят неща като скулптури, през обемни картини, до луксозни материали за бизнеса.

За нас е нещо като практично изкуство, но всеки, който работи с ръчна хартия, има свое виждане за крайния резултат. Повечето ни проекти изискват технологията да се спази, за да има повторяем резултат - например всички визитки в една поръчка да са с еднакъв размер и повърхност. 

Но в началото на нашите търсения с ръчната хартия направихме една изложба с 12 пана, изработени от изцяло естествени материали - ръчна хартия и растения. Там търсихме излъчване, комбинации на материали и текстури, импресия, послание. Тогава за първи път показахме и нашата покълваща ръчна хартия под формата на една инсталация, която можете да разгледате тук.

Основни начини за правене на хартия

Има два основни начина - чрез извличане на целулоза от растения и чрез рециклиране. Можете ли да ни разкажете по-подробно как точно се случват нещата при всеки от методите?

Ако говорим за промишлените методи, там и двата процеса са ясни и добре описани дори на места като Wikipedia или How Its Made. При рециклирането има вложени трудности като нехомогенен материал, нужда от избелване, отделяне на примеси и химикали и т.н. При производството на “свежа” хартия нещата са по-прости, но в днешни дни за нуждите на печатната индустрия в хартията се добавят много неща, които да позволят например високоскоростен печат на различни машини, перфектна повърхност, блясък и т.н.

В домашни условия рециклирането е много по-лесно - просто смелете някаква накисната във вода хартия с блендер и излейте получената фина каша с гъстота на айрян в едно сито за брашно или парче тензух, опънато на леген. Готово!

Да, няма да можете да пуснете поучения лист през принтер, нито ще бъде гъвкав и жилав като фабричната хартия… но ще бъде уникален! Сравнение може да се направи с кулинарен аналог - в завода правят тънки палачинки, а вие правите крекери :)

За направата на хартия от растителни фибри в домашни условия ще са ви нужни много по-сериозни познания и подготовка. Интервюто няма да е достатъчно! Нужни са ви големи количества биомаса, силно алкален разтвор, много варене, миене, биене на фибрите. Има чудесни видеа за ръчно правене на хартия в Корея и Япония, които показват процеса в детайли.

Би ли могъл всеки от нас в домашни условия да постигне нещо подобно?

За правенето на ръчна хартия чрез рециклиране в къщи, абсолютно да! На сайта ни има кратко описание на процеса и нужните пособия. При по-сериозен интерес си струва човек да инвестира в сито и рамка за него, както и отделен блендер само за пулпа, защото идеалното измиване е трудно.

Организирате ли обучения?

До момента не сме организирали курсове, но сме правили много демонстрации с участие на всеки присъстващ, с различни групи хора. От детски рождени дни, през училища, до офиси на големи фирми - интересът на участниците обикновено е голям. 

С какви материали и растения предпочитате да работите?

За материалите вече споменахме, а за растенията… нямаме фаворити, или по-точно харесваме всички! Растителният свят винаги намира начин да ни изненада. Например, наскоро установихме, че цветовете на червени лалета правят лилаво-черни ореоли в хартията :)

Жива хартия

А какво ще ни кажете за вашата „покълваща хартия”? Звучи страхотно и много еко…

Такъв тип хартия видяхме за първи път като фабричен продукт на пакети в Англия. Идеята ни хареса, но реализацията - не толкова. Целта да се направи нещо различно, но да е същото като другото не ни допадна и затова решихме да пробваме да правим от нашата ръчна хартия със семена. Да съчетаем красивото излъчване на истинската ръчна хартия с живота, заложен в семената.

Вече имаме няколко различни начина за направа на такава хартия според нуждите. Основната трудност за хората, които искат да го опитат в къщи, е сушенето. Не трябва да се бави много, защото семената могат да тръгнат да покълват. Не може да се ползва ютия или друга висока температура. В домашни условия покълващата хартия може да е заместител на т. нар. seed bombs, като вместо пръст да се ползва хартиена пулпа. Сушенето трябва да е на слънчево и проветриво място, за да изсъхне хартията за няколко часа.

Какви семена използвате най-често?

Малки или плоски семена, които могат да се вградят в хартията без да създават големи неравности. Съобразяваме се и с желанията на клиентите, разбира се. От цветята любими са ни тагетес, маргаритки, незабравки, теменужки, а от подправките - босилек, мента, риган, маточина.

Клиентите ви често се объркват за това каква е разликата между ръчната и рециклираната хартия. Може ли да ни обясните и на нас?

Обикновено хората идват при нас с питане за рециклирана хартия като еко-алтернатива. Това е благородно търсене, но истината е, че рециклираната хартия има много лица. Да направим отново аналогия, ако “искам хартия” = “искам превозно средство”, то “търся рециклирана хартия” = “търся автомобил”. Въпреки прецизирането, опциите остават много разнообразни!

Фабрично рециклираната хартия навлезе сериозно в процесите на големите фабрики в Европа и в последните 5 години всички предлагат като част от продуктовите си линии рециклирани алтернативи на редица от хартиите си, обикновено произведени с възобновяема енергия.

Когато става въпрос за класически печатни материали, ние винаги съветваме клиентите да избират такъв тип хартия, стига да е подходяща за проекта им. Така че в агенцията ни рециклираната хартия се използва непрекъснато. 

Обърквацията идва от това, че хора попадат на b & g handmade в търсене на обикновена рециклирана хартия, докато нашето предлагане е на ръчна хартия. С други думи, ние сме фокусирани в изработката на уникален, артистичен, ръчен продукт. Той споделя с фабричната рециклирана хартия само термина - “рециклирана”. Всичко останало е различно. А когато човек не е виждал на живо ръчна хартия, трудно е да се предаде и възприеме разликата между двете медии и двата процеса само с думи!

Кой от продуктите, които предлагате, се поръчва най-често?

Определено това са етикети и визитки, които ние сме групирали заедно на сайта ни, защото са със сходни характеристики. Много сме доволни, че голяма част от клиентите ни са бизнес такива. Реално тези малки български бизнеси, най-често с артистични или други ръчно-направени продукти, са нашият идеален “таргет”. Да работим с тях ни дава надежда, че слуховете за смъртта на малкия бизнес са силно преувеличени!

На второ място за елементите от ръчна хартия със семена. Там обикновено правим комбинации - например отпечатана картичка на фабрично рециклиран картон, с добавен елемент от покълваща хартия.

Можете ли да направите профил на клиентите си?

Най-често ни търсят хора, които имат нужда от продукт с послание. Може да е нещо дребно, като етикетче, което човек да върже към сватбено подаръче, но това е елемент, който ще направи цялото нещо уникално.

За щастие, работим с хора, които ни имат доверие. В голяма степен това се дължи на факта, че хората не познават ръчната хартия като медия. Но имаме и клиенти, които поръчват редовно и вече са изградили мнение, заявките им включват идеи и предложения. 

Коя е най-нестандартната поръчка, която сте изпълнявали?

В момента вече малко неща могат да ни изненадат като нестандартни след като сме направили толкова много необичайни поръчки! Но в началото на нашата работа имаше няколко поръчки, които ни бяха много полезно предизвикателство. Една от тях беше за сватбени покани, които комбинираха няколко елемента, които не бяхме правили до момента.

Тук първо беше нужно да направим големи листа ръчна хартия, които след това да се режат много точно на прав нож и да се биговат, за да се сгънат без да се пукат. Ръчната хартия има неравни натурални краища и нуждата нещо да е “изпънато” беше интересна задача.

Тъй като поканата беше за есенна сватба, направихме листо от ръчна хартия със семена, но избраните от младоженците семена бяха огромни, размер като черен пипер. Това наложи да направим много обемна хартия, за да покрие семената.

За украса вътре пък правихме на ръка есенни листа от три цвята хартиен шнур с тел, а черешката на тортата бяха дървените копчета, които оцветихме в оранжево, за да подхождат на избраните цветове и вързахме с хартиена панделка като “закопчалка” на поканата.

211 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.