Да превърнеш работата в удоволствие е мечта за много хора. Стоил Каралилов е успял да осъществи своята, без да се суети излишно и да губи време. Той е рехабилитатор по призвание и по професия. Това му дава възможност да лекува с двете си ръце, а те са златни. Завършва Медицинския Колеж в град Пловдив и няма търпение да започне да практикува. Работа му носи истинско удовлетворение, затова вече има над 10-годишен стаж и продължава да трупа опит и да се развива. Той е млад, енергичен и определено знае как да върне радостта от движението. Не се е взел насериозно и казва, че в тази работа практиката и усъвършенстването са всичко. Мисълта му тече адски бързо и разговорът с него буквално кипи.

Може ли да кажеш коя професия вдървява тялото най-много?

О… много са - счетоводители, шофьори, маникюристки, деловодители, секретари. Мога да изброявам още много. Определено работата на бюро задълбочава проблема с гърба много повече, от която и да друга работа.

От къде идва целият проблем с болките?

Хората са в една и съща позиция с мишката в ръката, леко приведени и прегърбени. В това положение главата отива леко напред. В един момент идва обедната почивка, изпъваш се и усещаш едно леко разтягане и болка в областта на гърба и врата. Ако има и един климатик, който да духа в гърба през целия работен ден, клиничната картина става грозна. Хората идват със схващания и възпален плексит. От неправилната позиция на тялото страда и кръстът. Получават се изтръпвания, болка и не рядко скованост в ръцете.

В днешно време се работи по 15 часа, а времето за сън е не повече от 5-6 часа. Вместо организмът да си почине и да е в пълен покой, все нещо е неудобно, било то матрак или възглавница. И когато си работил много и не спиш спокойно, това се натрупва. Не си се наспал, гърбът ти не е отпочинал, ти пак отиваш на работа и заемаш „обичайната“ позиция. И така 2-3-5 дни. След 2 седмици мускулатурата става ригидна и започват да се образуват едни „възли‘‘ по гърба. Като обобщение мога да кажа, че повечето болки идват от климатика, теченията и неправилната позиция на тялото, а да, и от неудобен матрак също.

Звучи като омагьосан кръг! Какво е решението?

Хората трябва да обръщат внимание на себе си! Здравето е важно, за да бъде пълноценен човек. Той трябва да бъде здрав и да се чувства добре. Когато имат силни болки в гърба, хубаво е поне в началото да се направи един курс от физиотерапия и лечебен масаж! Най-важното е да се постави правилна диагноза, да се открие причината за състоянието на човек. След това се назначава адекватно лечение, терапията е абслютно индивидуална.

Каква е разликата между класически и лечебен масаж?

Основната разлика е в действието му! При лечебния масаж се използва специална техника, която има за цел да отпусне мускулатурата. Този масаж има и болкоуспокояващ ефект, оказва влияние върху повишен или намален мускулен тонус. Нещата са много, затова и подготовката на един практикуващ трябва да е солидна. Класическият се прави за обща лека релаксация на тялото. Не се обръща внимание на специфичен проблем.

А антицелулитен масаж?

Върши отлична работа и е хубав за търпеливите жени, които имат висок праг на болка. Говорим за изцяло ръчен масаж без вендузи. Трябва да е с продължителност, не очаквайте резултати след 2-5 процедури. Обръщайте внимание какъв крем/олио използва масажистът. За по-силен ефект трябва да се използва антицелулитен продукт. Това е силен и силов масаж. Често се получават синини в следствие на приложения натиска, за да се разбият мастните депа.

Забранен ли е масажът за някого?

Хората с разширени вени! Взима се под внимание степента на проблема, но като цяло масаж на засегнатите части не се прави. Може да се спука вена, може да има тромб, той да се откъсне, да стигне до сърцето и да има фатален край!

Мислиш ли, че масажът е подценяван като средство за лечение?

Преди години доста лекари го пренебрегваха като метод за лечение. В последните години вече не е така. Масажът е много добър похват за лечение, особено при схващане или друг тип скованост. Тогава повечето мазила и хапчета са безсилни или са само съпътстващо средство при рехабилитацията на засегнатата част.

И как в крайна сметка избра точно рехабилитацията?

Ами реших, че искам да работя с хора и да им помагам с каквото мога. Така след като помислих накрая реших, че е ще е това. Все пак е част от медицината, която се занимава с почти всички заболявания.

1057 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.