Повечето от нас продължават да си стоят вкъщи и да намират различни начини да разнообразяват ежедневието си у дома. Ние ви предлагаме кратко завръщане към родните традиции и фолклор в компанията на един млад и много талантлив изпълнител. Наричат го Родопския славей, а също и Последователя на Валя Балканска. Това е 26-годишният Даниел Караасенов, чиито музика и глас ще ви накарат да заобичате Родопския край още повече.

Здравейте! Кой е Даниел Караасенов?

Родом съм Златоград – от най-южния град. Това е градът на легендарния Делю Войвода. Изпълнител съм на народни песни и съм завършил Пловдивски университет със специалност музика.

От кога пеете?

От 3 годинки – бях в детската градинка.

Добре, но защо един млад човек като вас се занимава точно с народна музика?

Искам да дам живот на старите песни от Родопския край. Смятам, че така ще се съхранят обичаите и ще запазим нашето фолклорно наследство, което е уникално. Оптимист съм по природа - всичко си идва на мястото, рано или късно! Затова все повече хора от всички части на страната се връщат към традициите.

Винаги съм смятал и съм твърдял, че не всичко е "голямата сцена". Може да се съберат 20 души и те да ме поканят - аз ще отида. Стремя се да създавам приятелства - хора сме, взаимно трябва да си помагаме, да подаваме ръце. От уста на уста е много добра реклама! Смятам, че преди всичко трябва да сме толерантни и добри, да съхраняваме човешкото в себе си. Основната ми цел е да опазим Родопа чиста и неопетнена.

На какво според вас се дължи това завръщане към традициите и фолклора?

Хората искат да заграбят още и още и започнахме да не се уважаваме. Не спазваме традициите, но все пак има и завръщане към фолклора заради носталгията към родината, към родното и близките. Аз винаги съм казвал, че за да се случват по-добри неща, въпреки всичко, трябва да сме човеци и да не алчнеем.

В тази връзка, какъв според вас е добрият човек?

Добрият човек уважава традициите, почита близки, роднини, уважава майка си, баща си и винаги се стреми да направи добро без никаква цел. И да чака възнаграждение! Повечето хора гледат какво ще получат. Алчността и завистта ги провалят.

Наричат ви последовател на Валя Балканска. От нея ли сте се учили?

Да, от нея, както и от големия изпълнител Веселин Джигов, лека му пръст. От тях научих истинския майсторлък и добрите извивки. Един мъжки родопски глас трябва да е плътен и мощен, а не тънък като на жена. Всичко е дар, което може да се изпее по уникален начин. Сърцето на Родопите винаги тупти бързо.

Какви съвети ви е дала Валя Балканска?

Тя ме научи, че не случайно сме тук и трябва да запазим това, което имаме. Пътеката е направена и трябва да вървим по нея. Искам да дам нов живот на старите нечувани песни, да запазя традициите, които трябва да предадем и на следващите поколения. Песента трябва да се запази така, както е поникнала.

Като отидете на участие хората какво искат най-често?

Най-често искат родопски песни и гайда. Това е дух по-силен от религия. Мотивацията ми към народната музика идва от истинските неща в живота - семейната среда, уважението помежду ни, добротата, също така и от напрегнато то ежедневие.

Музикант къща храни ли?

Храни, ако се намираме на правилното място с правилните хора. За всичко трябват връзки, но по-голямата част от връзките си ги правим сами. Упоритост трябва, но повечето е дарба и малко е упоритост. Само трябва да бъдем по-уверени.

Мислили ли сте за това да станете част от някоя музикалка компания? Това със сигурност би улеснило процеса…

Никога не съм мислил такива неща, оставям времето и хората да ме оценят. Нещата трябва да се случат по съвсем естествен начин.

Търпението гради човека.

Ние хората трябва да се научим да търпим, а не да бързаме и да правим неща, които не са се случвали никога и никъде.

Как се забавлявате, когато не сте на работа?

Почивам със семейството. Истинските приятели около мен ме подкрепят, семейството ми също. Дори понякога получавам съвети за песните и клиповете си. Вслушвам се, дискутираме с моите приятели по тези теми, за да можем да поднесем най-доброто на ценителите на българския фолклор.

Относно желаещите да се занимават с музика млади хора искам да кажа, че по-голямата част не са в професионална среда и с музикално образование, повечето наблягат на слуха. Занимават се самодейно.

Вие откога се занимавате професионално и ходите по участия?

Започнах през 2004 г. В началото пеех в ансамбъл Златоград, Читалище „Просвета”.

Какво правите в сегашната ситуация? Спазвате ли социалната изолация?

Да. Почивам си вкъщи и се подсилвам с витамини. И въпреки това пак пея, защото музиката е в сърцето ми.

Какво да ви пожелаем?

Здраве, професионални успехи и да преминем тази пандемия COVID-19.

Дано всичко мине по-бързо и по-леко!

Дано, амин, дай Боже!

Може ли да ви отправим едно предизвикателство?! Да ни запишете кратък откъс с любимата ви песен от друг стил.

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.