Красавицата Боряна Христова може да ви напомни на кукла Барби, но определено не е само една лъскава опаковка. Под очарователната ѝ усмивка и перфектно изваяно тяло се крие едно наистина голямо сърце, което иска да помага. И го прави! Този път каузата ѝ е свързана с животните в Австралия, защото е важно да бъдем добри – не само към себе си, не само към нещата, които пряко ни засягат, а също и към глобалните проблеми. Само това е пътят към съхраняването ни като личности. Затова нека последваме примера ѝ! 

Каузата е?

Животните в Австралия, защото това е глобален проблем. Заповядайте на мастър клас на 19 януари в 19:30 ч в Dance Station НДК, в който ще участват 12 преподаватели и техните групи. Ще бъде луд купон, който ще донесе нещо добро. Най-важното е какво се опитваме да направим! С ивента си искаме да запалим и другите да направят същото. Зумба обществото по целия свят може да се организира и да има голям принос.

Дано каузата не бъде опорочена!

Тя вече е. Прочетох много негативни коментари във Facebook. Аз лично получих съобщение защо не съм направила кауза за Перник. Ако целият град обаче излезе на протест и потърси сметка на виновника, нещата могат да се оправят. Докато за трагедията в Австралия, никой не е виновен. Не омаловажавам нещата, които се случват тук, но смятам, че българите трябва да си знаят мястото и цената и да си търсят правата, а не само да се оплакваме във Facebook. 

А защо не помогнеш на българските животни? Ето например в последните години има сериозен проблем с насилието над кучета тук.

Как можем да накараме хората в България да обичат животните?! За съжаление голям процент от населението тук или не обича, или изобщо не му пука за животните. Ние може да помогнем, да даваме дарения на домове, да се опитаме да направим нещо, но как можем да променим нагласата на хората и да ги накараме да спрат да тормозят животните?!

И как да спрем агресията?

Родителите са тези, които трябва да научат децата си да обичат животните.

Така е! А ти защо танцуваш с кауза?

Всички хора, които имаме последователи, възможност да въздействаме по някакъв начин върху останалите, трябва да правим точно това. Ако дадем пример, особено на младите, все повече хора ще се опитат да помагат. 

Как ще отговориш на хората, които смятат, че благотворителността стана модерна и не вярват в искреността ѝ?

Нека да бъдат модерни и да направят и те тяхна кауза – ние ще ги подкрепим.

На какви други каузи си помагала?

Правили сме мастър класове за домове за сираци, за болни дечица… Нашето общество се обединява около подобни идеи поне 10 пъти годишно. Сплотени сме, имаме много последователи и влияние върху учениците си. Смятам, че сме общество от добри хора, които обичат да танцуват, да слушат музика и имат позитивна енергия. Защо да не използваме тази енергия, за да покажем и какво добро можем да направим.

Едва ли е изненада за теб, че първата асоциация, която човек прави за теб, е за кукла Барби?! 

Това по-скоро е плюс, защото мога да бъда пример за момичетата, които искат да бъдат красиви. Мога да им покажа, че да имат добро сърце е само едно предимство.

ЗА ЕДНА ГОЛЯМА ЛЮБОВ

Боряна Христова

Зумба обществото те познава, но как ще се представиш на останалите хора? Или може би по-добре първо да кажем какво е зумба?

Това е танцов фитнес – комбинация между латино танци и аеробика. Много е приятно, вдъхновяващо и резултатите идват много бързо. Както ние казваме

"даваме на калориите един последен танц."

Аз се занимавам със зумба повече от 7 години, но последните 4 години – много активно, това ми е основната професия. Ако правиш това, което обичаш, то ще ти се отблагодарява и ще те развива.

Какви хора идват в залата?

Всякакви, предимно жени. В България, за съжаление, мъжете не приемат зумбата като мъжка тренировка. Идват добри, позитивни, усмихнати хора – такива, които държат на себе си, искат да се развиват и да поддържат тонус. Много съм щастлива, че в групата има майки с деца, които дори идват с тях, както и жена на 70 години, която изглежда страхотно и е със супер заряд. Групата е между 10 и 70-годишна възраст.

Ти как се запали по зумбата?

Когато бях дете тренирах художествена гимнастика, но детската ми психика не можа да издържи на натоварването и напрежението. След това дълго време танцувах салса при Алфредо Торес, но последната година нямах партньор, което е проблем в салсата. Когато започнах да уча в университета, спрях да се занимавам със салса и загубих тренинг. След това се върнах в школата на Алфредо и му казах, че много искам да танцувам, но не салса с партньор. Тогава той ме посъветва да опитам зумба.

Той те е насочил значи?

Да, дори тогава в школата му имаше един мексиканец Даво Гарсия, който стана първият ми преподавател по зумба. После започнах да ходя при Галя Джуранова – много добър зумба инструктор, която още повече ме запали и ме мотивира и аз да стана инструктор. Това за мен е една голяма любов. Не случайно зумбата завладя света.

ИСТОРИЯТА НА ЗУМБАТА

Боряна Христова

Всъщност зумбата е създадена още през 90-те години…

Да, измислена е случайно. Създателят ѝ Бето Перез е инструктор по аеробика и в един от класовете си забравя дисковете с аеробна музика. Но тъй като е от Колумбия и латино музиката му е кръвта, взима от колата дискове със салса и започва да импровизира като включва и движения от салсата. Жените остават страшно впечатлени и искат и следващите тренировки да бъдат такива. В един момент идеята се развива като бизнес, лицензират я като програма.

Кога се появи зумбата в България?

В България стана популярна около 2010 г. Тренировката протича бързо и се чувстваш като на парти, затова е толкова харесвана. А и ефектът е огромен.

Това ли мотивира хората?

Основната причина, поради която хората толкова много харесват зумбата, е, че не я усещат като тренировка, а като забавление, а всъщност резултатите идват много бързо.

Защо, според теб, е важно да танцуваме?

Защото танцът ни прави по-позитивни, ведри, държи ни много млади. Всички, които се занимават с танци, изглеждат чудесно.

На какво ниво е родната зумба?

Има много талантливи хора. Смятам, че сме на едно много добро ниво и сме една от държавите, заедно с Русия и Украйна, с едни от най-хубавите жени (с едни от най-хубавите тела). Когато ходим на академии и събития, всички са много впечатлени от това. 

ЗА ЗУМБАТА КАТО ПРОФЕСИЯ

Какво се случва на тези академии?

Те са организирани от компанията Зумба и са предназначени за инструктори. Правят се 3-4 пъти годишно в различни държави и всеки зумба инструктор може да подобри уменията си, да получи съвети и да види най-добрите в бранша. Добре е за професионалното ни развитие – много е мотивиращо, защото всеки в един момент в професията си получава т.нар. burn out, дори и в зумбата. Когато посетиш подобна академия, се връщаш зареден. Последната, която аз посетих, беше в Париж.

И какво ново има в зумбата?

Обновява се постоянно, излизат нови стилове, нова музика, все повече известни личности се присъединяват. Нещата се развиват много добре. Зумба е най-добре развитият фитнес спорт в целия свят и има най-много последователи. 

С какво още е свързана твоята работа?

Аз се занимавам също с пауър пилатес, изготвям хранителни режими за жени, които искат да влязат във форма, и 2-3 пъти годишно организирам мастър класове като каня най-добрите инструктори от чужбина. Последното е доста стресиращо и изисква много работа, тъй като бюджетът е огромен. 

Остава ли ти време лично за теб?

Всяко лято си взимам една почивка от три месеца, през които живея на остров Миконос и се занимавам с PR. Това е моят отдих. Работя към една туристическа компания само за лятото и се развивам и в туристическия бранш, което ми е много интересно.

Може ли за финал да посъветваш хората как да влязат във форма?

Да не гладуват, да се хранят редовно, балансирано, да избягват пакетираните храни и най-вече да спортуват – да бъдат активни, колкото може повече. Смятам, че диетите са много вредни, винаги имат йо-йо ефект и лишават организма ни от ценни вещества. 

 

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.