Тази година 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, няма да е съвсем обикновен. След извънредното положение през последните два месеца, със сигурност всички преоткрихме с още по-голяма сила колко важна е писмеността за нас. И дори да не сте сред почитателите на книгите, няма начин да не ви се е наложило да четете малко повече в последно време – па макар и да е било предимно в социалните мрежи.

Да се върнем към историята

Сигурни сме, че знаете кои са Кирил и Методий, но все пак ще ви припомним малко от миналото. В периода 855-862 г. братята измислили глаголицата – първата българска азбука, която първоначално била използвана за превод на църковна литература от гръцки на български език. С тази азбука са създадени и първите оригинални български произведения.

Кои са Кирил и Методий?

Родени са в Солун (днешна Гърция) – Методий през 810 г., а брат му Кирил през 827 г. Те произхождат от многочислено семейство, чийто баща на име Лъв бил високопоставен военен управител. Баща им обаче умира много млад и грижата за децата поема чичото Теоктисто, който пък бил висш държавник на Византийската империя. Така успели да се образоват и да станат много начетени.

Кирил бил преподавател в Магнаурската школа. Методий пък бил назначен за игумен в манастира Полихрон. През 855 г. Константин-Кирил Философ създава глаголицата и двамата се заемат с нейна помощ да популяризират християнството. През 863 г. двамата били изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.