Рождество Христово е църковен празник, който се празнува от християните по цял свят на 25, 26 и 27 декември, известен още Божик, Голяма Коледа или Божич. На 25 декември сутринта се ходи на църква, където по свое му се отслужва празнична литургия от Българския патриарх за здраве и благоденствие.

Коледните пости приключват на Бъдни вечер, ето защо за Рождество Христово, се приготвя богата трапеза, която включва най-различни сладки и солени ястия. По традиция се приготвят вкусни гозби, като  ястия от месо, тиквеник, дроб сърба, домашна питка, различни салати и домашни сухи мезета.

Всички близки членове на семейството се събират, като канят и приятели, за да празнуват заедно, най-любимия български празник. На този ден се получават и подаръците, които през изминалата нощ, са били оставени от Дядо Коледа под елхата. Това е любимият момент на малките дечица, които с нетърпение разопаковат покупките и се радват от сърце на подаръците, които са получили, защото са били послушни през годината.

 

На Коледа излизат и коледарите, които влизат в къщите на стопаните, пожелавайки много здраве и берекет. В замяна те ги даряват с плодове, коледни кравайчета, пуканки, вино и им дават монети. Преди да се насочат към следваща къща, коледарите пеят песни, тропайки с дървените сопи, специално изработени за този повод.  

 

А ето коя е и една от най-често изпълняваните коледарски песни:

 

Стани ми стани, Нине,

Нине господине!

Че ти идат добри гости,

Стани ми стани, Нине,

Нине, Господине!

Добри гости – Коледари

Стани ми стани, Нине,

Нине, Господине!

Че ти носят добри вести

Стани ми, стани, Нине,

Нине, Господине!

Овците се оягниха !

Стани ми, стани, Нине,

Нине, Господине!

Кравите се отелиха!

Стани ми, стани, Нине!

Нине, Господине!

Колко звезди на небето

Стани ми, стани, Нине,

Нине, Господине!

Колко здравец на планина

Стани ми, Стани, Нине,

Нине, Господине!

Толко здраве в Тая Къща!

Стани ми, Стани, Нине,

Нине, Господине! “ 

 

Задължително за празничното настроение допринася и коледната елха и украса, която внасят уют и топлина във всеки един дом.

 

На този ден също така празнуват всички с името Христо, Христина, Кристиян, Кристина, Райко, Радослав, Божан, Божана, Божил и Божин.

 

49 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.