На 3 март отбелязваме националния празник на България - деня, в който се навършват 142 години от Освобождението на страна ни от турско робство.                         

На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което настъпва и края на Руско-турската освободителна война, започнала една година по-рано. По този начин се слага и началото на Третата българска държава, а малко по-късно през 1890 г. 3 март е обявен официално за национален празник на България. 

Празникът за първи път е отбелязан във Велико Търново през 1879 г. с отслужването на панахида в църквата "Св. Богородица". Две години след това в София също започват да се отслужват литургии, но след 9 септември 1944 г. тържествата били забранени. 

Официално през 1992 г. с решение на Народното събрание Денят на Освобождението на България отново е обявен за официален празник, като става вече официален празник на Република България. Към днешна дата се чества във всички български градове, като в столицата се поставят венци на паметника на Незнайния войн в памет на българите загинали в борбата за освебождението на Отечеството. 

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.