Надяваме се всички знаят защо всяка година на 2 юни точно на обяд в цялата страна звучи сирена! Тази година отбелязваме 144 години от подвига на Ботевата чета и от смъртта на революционера Христо Ботев. Поклон пред нашите герои!

Как коронавируса промени честванията?

По традиция всяка година има всенародно поклонение на връх Околчица над Враца, но този път то бе отложено. Причината – за да няма масови струпвания. Все пак всеки, който иска да се поклони пред подвига на Ботев, може да го направи индивидуално, обявиха властите в Северозападния град.

История на честването

От 1901 г., когато на лобното място на Ботев се събират неговите четници и други граждани, започва отдаването на почит към героя. А какво всъщност се случва с него?!

През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и решават да се сражават за свободата на Отечеството си. Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави", убеден е той.

Разпределени на групи, облечени като градинари Ботевите четници се качват на австрийския кораб "Радецки" от различни румънски пристанища по Дунав. Успяват да скрият оръжието и дрехите си в уж градинарски сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.
Тежки битки

Следват много тежки сражения, но поетът се надява да запали искрата на останалите родолюбиви българи. Успява и на 1 юни (20 май по стар стил) ги повежда в битка за свобода. След тежка битка във Врачанския балкан обаче губи живота си, но печели вечната почит на един цял народ.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.