Всички обичаме банани. Вкусни са, достъпни са навсякъде и не са скъпи. Освен ако не са в странна галерия в Ню Йорк. Там струват 120 000 долара за един банан.

Италианския художник Маурицио Кателан подготви инсталация, която беше представена на културното събитие „Маями Арт Базел“ и бе озаглавена "Комикът". Един от експонатите бе залепен с тиксо за стената банан, който се продаде на френски колекционер за 120 000 долара. 

Следващите дни обаче бананът започна да пожълтява и всички се зачудиха какво ще се случи с него... Докато в галерията не пристигна Дейвид Датуна - грузински пърформанс артист, който живее в Ню Йорк. Мъжът излъчи на живо как отлепя банана от стената и спокойно го изяжда. 

"Арт пърформанс, изпълнен от мен. Обичам работата на Маурицио Кателан, наистина обичам тази инсталация. Беше много вкусна“, написа грузинецът.

Датуна нарече своя акт "Гладният художник". Следващото видео показва как охрана извежда от галерията грузинеца пред смаяните погледи на всички посетители.

В крайна сметка той няма да плати 120 000 долара за изядения банан. Служителите на галерията са заменили банана с друг, посочвайки, че инсталацията не е унищожена, а бананът е само „идея“.
 

 

 

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.