След Страстната седмица в християнската религия идва ред на Светлата седмица. Нарича се така, защото се свързва със светлината, която възкресението на Иисус Христос донася на света. В тези седем дни се почитат светите апостоли и Света Богородоца.

"Седмица e нaрeчeнa cвeтлa, зaщoтo вcички бoгocлужeния прeз нeя ca пoд cвeтлинaтa нa Хриcтoвoтo възкрeceниe. Тaзи cвeтлинa, кoятo бликa и cтруи oт грoбa Гocпoдeн, ce рaзпръcвa пo цeлия cвят, прoбивa тъмнинaтa нa грeхa нaвcякъдe и oзaрявa вcякo чoвeшкo cърцe. Тaзи цялa ceдмицa e кaтo eдин дeн, прeз кoйтo ниe прocлaвямe възкръcнaлия oт мъртвитe Гocпoд Иcуc Хриcтoc", обясни врачанският митрополит Григорий през БНР.

На какво е посветена светлата седмица?

Посветена  е на празненства в чест на Великден. И обичаите за всеки от дните са различни.

  • За начало на седмицата – понеделник (щастлив и късметлийски ден), се извършва ритуалът Ладуване. В котле моми сипват вода, наричат я и в нея се слагат своите пръстени или китки, на които са закачени пръстените им, гривните си и други. Смята се, че който мъж сънува, за него ще се омъжи.
    Този ден е добър за започване на нова работа, строеж на къща, стопанска постройка или друга сграда, копаене на кладенец. В понеделник също така се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия. Изключение от това правило са понеделниците на Сирната и Тодоровата неделя.
  • Във вторник отново се извършва ритуалът Ладуване от момите, само че според народа това е лош ден. Постен е и през него се спазва полово въздържание. На някои места пък се смята, че жените, които кроят и шият дрехи в този ден, овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – децата и житото на нивата изгарят. През този ден от Светлата седмица няма забрана за домакинска работа, но не трябва да се започва нищо ново. Най-лоши са вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица, но Светли вторник е изключение.
  • На Светла сряда момите и ергените изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка - обичай за плодородие, за дъжд, както и за предпазване от градушка, магии и болести. Това също е от лошите дни и отново се спазва полово табу. Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Освен това е забранена всякаква домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”. Смята се, че роденото на този ден дете ще е нещастно. За много опасни се смятат сряда на Сирната и на Тодоровата седмица, но Светла сряда е изключение.
  • Светли четвъртък е щастлив ден и затова роденото дете на този ден ще бъде щастливо, работливо и богато. На този ден може да се започне нещо ново, но четвъртъците на Сирната и на Тодоровата неделя са смятани за опасни.
  • Светли петък е животопримни източник и на него празнуват хората с имена като Живко и Живка. В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Според вярванията отново става въпрос за лош ден и отново се спазва полово табу. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.
  • На Светла събота преди Софинден хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки. Съботният ден е посветен на мъртвите, правят всички помени и задушници. Жените не трябва да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Също така те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре. Родените в събота, наричани съботници,  могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници и бродници, да виждат вампири, върколаци и таласъми.
  • Светлата седмица завършва със Светла или Томина неделя, на която празнуват всички с името Тома. Ако желаят. Последният ден от седмицата е определен за почивка, но Господ е благословил труда на тези, които работят в неделя, за да осигурят прехраната на децата си. В неделя сутринта хората се измиват, обличат чисти и нови дрехи и отиват на църква. В неделя се правят годежи и сватби, с изключение на неделите през Великите пости и Мръсните дни.
2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.