Идеята за катедралата "Александър Невски" се заражда в далечната 1879 г. в старопрестолния град Търново. Първоначалната идея била да бъде издигнат храм в Търново на „Чанлъ тепе“ или „Царевец“ както наричаме днес този хълм. Този бъдещ храм трябвало да бъде издигнат в чест на загиналите за Освобождението, а негов патрон да е Александър Невски - руски светец и герой.

Издигането му продължило 42 години.

Първият камък бил положен на 19 февруари 1882 г. Били подготвени текстове - един на пергамент и друг гравиран на метална плоча. Пергаментът бил поставен в метална цилиндрична тръба заедно с няколко златни монети, след това бил зазидан първият положен камък!

Княз Александър Батенберг дарил огромната за времето си сума от 5000 златни лева. Проектът за храма е дело на руския архитект Иван Семьонович Богомолов. На 1 май 1884 г. е сключен официалният договор. Богомолов трябвало да изработи всички планове и чертежи за най-много 8 месеца, като разходите за храма да не надхвърлят 2 милиона лева. Трудът му бил определен на 8000 рубли.

Имало изискване майсторите и използваните материалите да са само български. Наложило се избор на нов проектант. Изборът паднал на Александър Померанцев. Строителната комисия и гостът вземат решение храмът да бъде съборен и да се разшири, за да побира 5000 човека. Строежът се осъществявал в периода 1904-1913 година. След немалко спорове и удължени срокове фасадата била издигната. Заложена е сумата от 3.5 милиона лева.

Мраморен иконостас и други части от естествен мрамор изпълвали вътрешната част на храма. Оникс и албастър, ковано желязо и ръчни декорации са избрани за декорация. Изписването на страничните иконостаси е дело на А. Митов и Ив. Мърквичка. Масивните куполи на храма са от медна ламарина с тънко златно покритие. Позлатяването се извършва по руска технология, само от руснаци. Тържественият камбанен звън бил чут за първи път на 13 март 1913 година.

Катедралата била построена за по-продължително от отреденото време. Застроената ѝ площ е 3160 кв. метра, а общата сума над 5.5 милиона златни лева. Официалното освещаване се проваляло няколко пъти. Последвалите Междусъюзническа и Първа световна война допълнително проточили нещата през годините. През 1924 г. цели 42 години след полагането на първия камък настъпил тържественият момент. Освещаването продължило три дни - 12,13 и 14 септември.

През 1955 г. след като е възстановен от бомбандировките храмът е обявен за паметник на културата с национално значение! През 1998 г част от мощите на Александър Невски са дарени от патриарх Максим. Те са тук и днес, изложени са за поклонение.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.