Църквата отбелязва един от най-големите си празници - Благовещение, в чест на едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще стане майка на Спасителя на човечеството  - Исус Христос.

Заедно с това празникът се свързва с възраждането на природата. Затова трябва да отбележим деня като похапнем нещо зелено.

Кой трябва да почерпи?

На този ден празнуват всички с имената Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Вангелия, Ева, Евангелина  и други. Почитаме също и всички майки, а народът вярва, че болестите си отиват.

С какво се свързва традицията?

Празникът е част от Великия Пост, но въпреки това по изключение може да се яде риба. Ето защо тя обикновено присъства на трапезата, както и нещо зелено – лапад, спанак, коприва, за здраве. Често домакините приготвят рибник – риба с ориз.

Според вярванията на нехристияните пък на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани и затова точно тогава се дупчат ушите на малките момиченца. Също така се смята, че през деня всяка отрова губела силата си. Свързан с това обичай е стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвали игли, куки или конци.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.