Сурвакарските традиции започват да се изпълняват за първи път в средата на ХХ век. Празникът се чества на 13 срещу 14 януари. Обредите в миналото са били организирани от ергени, напътствани от вече женени мъже. Днес сред участниците в шествията и организаторите има много жени, както и малки деца.

Маските на участниците са изработени от дърворезба и различни пера, като направата на една маска или лик, отнемат няколко дни усърдна работа. Майсторството при изработката е задължително, поради тази причина и изделията са истинско творение на изкуството.

 

Костюмите са различни, спрямо региона на страната, от който е сурвакарската група. На някои места те са направени от кожи и многоцветни платове, а на други, както в Югозападна България, са изработени от козината на селскстопаски животни.

Участниците също така носят и звънци (клопатари или чанове), с които дрънкайки гонят и плашат злите духове. Задължителните персонажи в сурвакарската група са мечката и мечкарят, младоженци, които пресъздават обичая "сватба" и често разменят ролите си, свещеник и кукери, които да прогонят злото.

Поверието гласи, че ако сурвакари посетят дома ти, зло няма да те споходи през цялата година. Ето защо на този ден в селата, стопаните с нетърпение очакват сурвакарите, които да прогонят нещастията и злините от техния дом. Те от своя страна ги черпят с баница, сладкиши, плодове, вино и ракия. 

За фестивала Сурва

Най-големият кукерси фестивал "Сурва" се провежда в края на януари в град Перник. Събитието е част от културните мероприятия на ЮНЕСКО и продължава три дни, като в дефилето взимат участие хиляди български и чуждестранни участници. Целта е както да съхрани българските нрави, така и да ги представи и запознае с тях чужденците.

Бедствено положение

Заради бедственото положение в Пернишко тази година и проблемите с водата там Международният фестивал на маскарадните игри ще протече по малко съкратен вариант. Звънците на сурвакарите ще огласят селата в общините Перник, Радомир, Брезник, Ковачевци и Земен. Част от тях са включени в маршрута на официалните гости, журналистите и изследователите на традицията. Редът ще започне тази вечер от село Мещица и ще завърши в късния следобед утре в село Дивотино.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.