С времето спазването на традициите се размива и някак си се губи. Църковните празници и именни дни се превръщат в по-приятен повод  да се съберем около масата. Просто причина да вдигнем наздравица.

Първата събота от началото на Великите пости празнуваме Тодоров ден. Наричат още този ден Конски Великден заради провеждането на тържествено надбягване с коне (кушии).

Историята накратко

През 4-ти век император Юлиян Отстъпник иска да върне езичеството и решава да се подиграе и да оскверни Великденския пост, който християните спазват стриктно. Той заповядва да бъдат напръскани с животинска кръв всички постни храни на пазара. Този му план обаче бил разкрит благодарение на Свети Теодор, който се явил на Патриарха, предупредил го и заръчал християните да се хранят само с жито през тази седмица. Юлиан Отстъпник останал посрамен и махнал всичката осквернена храна от пазара.

За да се усети истинският дух на празника и да не се слива с останалите, се спазват традициите. В събота голяма част от хората почиват. Възползвайте се, ако и вие сте от тях и отидете в някое село. Там църковните празници се почитат според народните поверия и празничния дух се усеща с пълна сила. Хората са облечени в носии и буквално се потапяте в духа на празника. Освен това едно пътуване винаги действа освежаващо.

Как минава празника според традициите

Обредният хляб трябва да присъства на трапезата и на жените се пада приготвянето му. Готовият хляб се разменя между домакините, дава се и на конете. Вари се жито, което се носи в близката църква, за да бъде благословено от свещеника. Гъбена супа и леща яхния са храните, които се готвят според обичая.

Мъжете се заемат с приготвяне на жребците. Те стават с изгрева на слънцето, сплитат гривата и опашката на коня на плитки. Украсяват гривите с цветя и малки звънчета, а на опашките слагат пискюли и мъниста. Конете се изчеткват, за да бъдат лъскави. След това разкрасяване ги отвеждат на водопой.

Следват кушиите. Те се правят за здраве и берекет, за да няма мор по животните. Този, който спечели надбягването, получава дар за себе си и за коня. На жребеца се отрежда нова юзда, а на ездача - риза или кърпа. Следва да се обиколят къщите, където победителят бива поздравен и почерпен за здраве.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.