На 7 януари според църковния календар празнуваме в чест на Свети Йоан Кръстител

Битието на Светията

Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, е предшественик на Исус Христос. Предтеч му казват, защото предрича появата на Месията. На 29 години започва да проповядва и да кръщава хората. Във водите на река Йордан той кръщава и Исус Христос.
Свети Йоан води отшелнически начин на живот. Смъртта му идва от ръката на цар Ирод. Юдейският цар поискал да има жената на брат си, а светията го изобличил. Ирод наредил да  хвърлят Светеца в тъмница, а по-късно наредил да отсекат главата му. Така царят изпълнил клетвата си и дал на новата си жена каквото поискала.

Традиции
Всеки именик трябва да се „окъпе“ за здраве! Ергените къпят момите. Къпят се и булките и младоженците, които са се врекли един на друг в близките дни. Задължително се използва осветената вода от Йордановден.

Мразовито време и сняг на този ден са знамение, че годината ще е добра за хората и добитъка - земята ще е плодородна, а животните здрави.
Свети Йоан Кръстител е покровител на кумството и приятелството. Пресните младоженци гостуват на кумовете си, като задължително носят месо и вино за празничната маса. Виното, което даряват, символизира кръвните връзки и сплотеното семейство. На гости не се ходи с празни ръце!

На Ивановден ден всеки именник трябва да почерпи за берекет и здраве. На празника не се кани, но е лошо знамение, ако никой не ти дойде на гости.
Побратимяването е символ на мъжката дружба и също част от празничните обичаи.

Традицията изисква да се обиколят къщите на приятелите, които искат да станат побратими. Пръв е най-старият от тях. Майка му посреща мъжете и ги закичва с китка чимшир. На нея с червен конец е вързана златна пара. Така дружината ще бъде посрещана от всяка майка на своя побратим домакин.

За последно се пеят коледарски песни на Ивановден. В някои райони кукери изпълняват танци, за да прогонят лошите духове и да е силна годината.

Днес повод за празник имат  хората с имена: Иван, Ваньо, Ваня, Йоан, Йоана, Иванка, Калоян, Йото, Йонка, Жана, Ивета, Ивелин, Ивелина, Янко, Яна, Жан, Иво, Йовка и Йовко.

50 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.