Сигурни сме, че сте чували израза „Гаранция - Франция”, макар в последните година да не е толкова популярен заради наложилия се съвременен модерен  жаргон. Истината е, че само българите го използваме. А знаете ли откъде идва той и какво всъщност означава?! Не?! Тогава ние ще внесем малко яснота по въпроса.

Изразът

Всъщност в ежедневната му употреба използваме само първата част от него. Целият израз е "Гранация - Франция, Америка плаща", а за да разберем истинския му смисъл, имаме нужда от малка историческа справка.

Откъде идва?

По този въпрос има две теории, така че ще разгледаме и двете. Едната твърди, че изразът е придобил популярност през 1939 г при нападението на Германия над Полша. Тогава Франция и Великобритания едностранно дават гаранция за сигурността на Полша, но историята показа, че това обещание не бе спазено.

Според другата теория в основата на това словосъчетание стои Наполеон, който приемал Франция като гаранция за всичко и така произлязъл изразът. А и самата дума гаранция е френска и означава да защитя, да обезщетя, да осигуря, да подкрепя.

„Цяла Франция ни е гаранция”, казвал Наполеон.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.