Изразът „бабини деветини” не е сред най-популярните сред младите хора днес, защото фразите от едно време категорично са изместени от съвременния жаргон. И все пак достатъчно често срещаме хора, които го използват, затова решихме да се „заровим” отново в народните поверия и етимологията и да внесем малко яснота по случая.

Какво означава изразът?

Макар и да го свързваме с малко остарели схващания по отношение на разнообразните изразни средства, „Бабини деветини” се използва със смисъла на празни приказки. Но защо точно деветини? Какво толкова се случва на 9-ия ден?

Етимология

На Балканския полуостров иронията, свързана със смъртта, не е нещо непознато, а най-вещи в това отношения са съседите сърби. Нали сте гледали „Черна котка, бял котарак”?! Ако пък не сте, поправете грешката – хем ще погледнете по един различен начин на тежка тема като „смъртта”, хем ще поопознаете малко по-добре балканската психология.

Та да се върнем към етимологията на израза „Бабини деветини”. Деветини се нарича поменът на 9-ия ден след смъртта на някого. Именно тогава в народната представа бабите от уважение към починалия, за да не клюкарстват по негов адрес, разговарят на случайни теми, свързани с него и умишлено избягват въпроса за смъртта. И макар символиката на израза да е малко мрачна, той всъщност не е свързан със самата смърт, а с акта на говоренето.

Корени

Народното поверие гласи, че до 9-ия ден душата остава сама на гроба и роднините трябва да ходят там, за да я успокоят. И ако трябва да поговорим за сакралното значение на числата, само че отбележим, че тройката е натоварена с много значение, а деветката е три пъти по три – т.е. с още повече. Затова 9-ият ден от ходенето на гробища изисква специално отношение.

Според традицията точно на този ден трябва да се избягва темата за смъртта, а заедно с това и обсъждането на всякакви слухове, свързани с починалия. Говори се на възможно най-отвлечената тема, при това не много. По този начин се засвидетелства почит към него, както вече отбелязахме.

Но защо „бабини” деветини? Отговорът е, защото те са традиционен персонаж в оплакването.

Тагове
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.