Лятото не е сред сезоните, които са "претрупани" от празници, но все пак има и такива дни като днешния. На 17 юли православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Имен ден празнуват всички с имената Марин, Марина, Маринела.

За светицата

Светицата Марина е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на езически жрец идолопоклонник. Затова баща ѝ я възпита в идолопоклоничество, само че когато е на 12 момичето чува са Исус Христос и учението му много ѝ харесва. Искала да получи свето кръщение, само че по това време римското правителство жестоко преследвало християните.

За нещастие, сред първите гонители на Марина заради новата ѝ вяра станал баща ѝ. Той бил ревностен поклонник нидолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христос, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко. Когато момичето е едва на 16 години, било убито мъченически.

В българските народни вярвания светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Празникът на светицата е в третия ден от т.нар. „горещници”.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.