Честит Петровден! 

На 29 юни християните почитат светците Петър и Павел. Това е един от най-почитаните празници у нас през лятото. Имен ден празнуват хората с имена Петър, Петя, Павлина, Полина, Преслав, Преслава, Камен, Кремена, Павел и техни производни.

Двамата апостоли били ревностни разпространители на християнството, заради което обаче претърпели много страдания и гонения. Наречали ги "първовърховни престолници и вселенски учители", но двамата били много различни един от друг. Според народните вярвания Петър бил беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро. Той бил един от първите ученици на Христос.

Павел пък е родим от Тарс, Киликия и първоначално проповядвал юдейската религия и бил сред гонителите на християните. На път за Дамаск обаче той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо и така става един от най-ревностните разпространители на Християнството.

Кой е апостол Петър?

Свети Петър знаем, че държи ключа от райската порта и решава кой заслужава да мине през нея. Той е един от дванадесетте апостоли на Иисус, който по рождение носел името Симеон. Господ обаче го прекръстил на Петър, което в превод означава камък. Той е първият епископ на Антиохия (37 – 53), основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим (папа 30 – 64 или 33 – 67) и там е екзекутиран като мъченик. Свети Петър е смятан за папа с най-дълъг стаж.

Роден е в град Бетсаида, разположен на брега на Галилейското езеро, но израства без семейство. Баща му Йонас бил неук рибар, а за майка му се знае само, че се е казвала Йоанна. Петър се жени за Перпетуа, която по-късно го придружава в Рим и умира преди него. Има дъщеря, Петронила, обявена за светица.

Петър първоначално е обикновен рибар от Капернаум, но брат му Андрей го завежда при Иисус и така Петър става негов последовател и един от любимите му ученици.

Какво повелява традицията?

По традиция жените на този ден остават вкъщи и приготвят празнична трапеза - баница, тиквеник, петровско пиле и "Бялмъж". Това е специално ястие, което според легендата самият свети Петър показва на хората как да приготвят.

Как става това? Група мъже отиват да жънат на нивата на този ден, само че рано сутринта, за да избегнат силното слънце. Работата била много и затова свети Петър дошъл да им помогне. Когато станало време за обяд, всеки извадил каквото има в торбата, но един от мъжете се засрамил да гощава свети Петър, защото имал овче сирене, но то се било разтопило от слънцето. Тогава обаче Петър взел в ръце няколко житни класа, стрил ги на брашно и поръсил с него сиренето. След като разбърка се получила вкусна бяла каша, която предците ни нарекли „Бял мъж“.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.