Пазителите на родните традиции са твърдо против честването на чужди празници като Свети Валентин. По тази причина всяка година с наближаване на датата 14 февруари започват дебати Празник на влюбените или Трифон Зарезан трябва да празнуваме. Е, ние няма да разсъждаваме по въпроса, защото сме на принципа колкото повече толкова повече. А решението е да изпием по няколко чаши вино в чест на любовта.

Откога се празнува Свети Валентин?

Първоначално това е римокатолически празник, който започва постепенно да се свързва с романтичната любов през Средновековие. Името му идва от християнския мъченик Валентин, живял през 3 век. Традицията с размяната на любовни послания (валентинки) тръгва от 14 февруари през 14 век в Англия.

Как празнуват любовта по света?

  • България

У нас тържеството на любовта съвпада с празника на лозята, така че обикновено двата повода се съчетават в едно. В последните години освен традиционните букети, сърчица и подаръци, двойките започнаха да си организират и празненства в компанията на приятели. Не може да се каже обаче, че тук има някаква специфичен обичай.

  • Естония

На тази дата там се отбелязва Ден на приятелството, без значение дали си обвързан, или свободен човек. Разбира се, романтичната любов също има място в празника и затова много двойки се женят през февруари. А пък тези, които все още са в търсене на любовта, могат да си помогнат, включвайки се в тематични активности – например да се качат на „любовен автобус” в компанията на други необвързани.

  • Гана

Там преди повече от 10 години министерството на туризма ребрандира Свети Валентин като го трансформира в Ден на шоколада. Идеята е Гана да рекламира приноса си към шоколадовата индустрия. Иначе местните се придържат към западните традиции и купуват цветя и подаръци за любимите си хора, но заедно с това задължително се наслаждават на тематични шоколадови менюта.

  • Дания

Датчаните демонстрират свой поглед по отношение на празника на влюбените. И понеже не са почитатели на клишетата, заменят букетите от рози с пресовани кокичета с традиционни картички. Датчаните освен това държат на интригата в отношенията и затова подаряват анонимни писма, които съдържат смешен стих или рима, написани върху сложно изрязан лист хартия.

  • Япония

Тук кавалерството отстъпва на заден план, защото обичайно жените са тези, които се очаква да подготвят подаръци за Свети Валентин. Затова те купуват шоколад и различни други изненади за любимия човек. Интересното е, че жестът остава еднопосочен, а вниманието им се възвръща чак месец след това в Деня на бялото. Тогава мъжете купуват на половинката си бял подарък.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.