Пловдив се раздели с ролята си на европейска столица на културата след 900 събития и над 1 милион участници и зрители в тях. Градът под тепетата предаде щафетата на Риека, Хърватия, и Голуей, Ирландия. Това стана на скромна церемония на 12 януари в градския дом на културата "Борис Христов". На нея управата на втория по големина град у нас беше подготвила специална изненада на колегите си от Риека Никола Ивануш и Голуей Доналд Лайънс - пластика на пловдивския художник Атанас Хранов.

Какво представлява подаръкът?

Паве, изработено от гранита на 7-мото сринато местно тепе, оформено като разтворена книга с надпис Let's Stay Together (Нека останем заедно).

През 2019 г Пловдив сподели ролята си на културно средище с италианския град Матера. Събитията през изминалата година бяха разделени в 4 направления, като четирите сезона - пролетното "Възраждане", лятното "Релаксиране", есенното "Трансформиране" и зимното "Сливане". Затова и церемонията по предаване на щафетата бе с акцент "Четирите годишни времена" на Вивалди, изпълнени от Камерния оркестър на пловдивската опера с диригент Диан Чобанов и солисти Лия Петрова и деца-лауреати на международни конкурси от местното музикално училище "Добрин Петков".

Организаторите на церемонията споделиха, че туризмът в Пловдив е нараснал с 40 % през изминалата година.

През 2020 г мотото на ирландския град Голуей ще бъде "Език, пейзаж, миграция" и ще почете древното келтско наследство. А събитията в Риека ще бъдат организирани под надслов "Вода, работа, миграция" и градът ще бъде обявен за "Пристанище на многообразието".
 

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.