21 ноември се оказа по-празничен, отколкото сме предполагали. Освен че на този ден се отбелязва празникът на християнското семейство, както и този на телевизията, денят е определен и за Световен ден на поздравите.

Да, правилно прочетохте.

Този необичаен празник води началото си от 1973 г., когато в разгара на Студената война американците Брайън и Майкъл Маккормак от щата Небраска в знак на протест срещу засилването на международното напрежение изпращат във всички краища на света писма с топли приветствия и молят получателите им просто да поздравят още някого. Идеята много допаднала на хората и скоро се превърнала в международна инициатива.

В тази връзка решихме да проследим традициите и ще разгледаме как се поздравяват хората по света. А що се отнася до езиците, вярваме, че и сами можете да се справите със задачата да кажете „Здравей“ на поне 4-5 езика. Но вероятно ще се изненадате да научите, че най-разпространените приветствия при монголите са „Как е добитъкът?“ и „Как обикаляте?“, докато китайците любопитстват „Ял ли си днес?“.

Любопитно за поздравите

Ако се върнем назад в историята, ще открием, че в Древен Египет също са се поздравявали. Само че по време на кратка среща не е прието да се проявява интерес към здравословното състояние на човека. Затова се питали „Как се изпотявате?“. Римляните пък си пожелавали добруване със Salve!, докато в Елада казвали „Радвай се!“.

Ръкуването тръгва от традициите на европейците, руснаците и американците. Младите хора от другата страна на Океана приветстват приятелите си с потупване по гърба. В неформална обстановка във Франция пък било прието да се докосват устни, правели го и за довиждане. Освен това допирали бузите си и пращали от 1 до 5 въздушни целувки.

Всички знаем, че емоционалните латиноамериканци се прегръщат, лапландците търкат носовете си, в Полинезия галят раменете, а мъжете ескимоси леко се удрят един друг с юмрук по главата. В съвременен Китай познати се поздравяват с любимия жест на актьори и политици - вдигнати над главата ръце със сплетени пръсти.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.