Виктория Удхъл е родена на 23 септември 1838 година. Известна е като активист за правата на жените и оставя следа в историята на политиката във време, в което това е немислимо за жена. Освен това е една от първите жени, които издават вестник Woodhull & Claflin's Weekly.

Това, с което е най-популярна е, че е първата жена, която се кандидатира за президент на САЩ. Много от нейните съвременници не са съгласни да класифицират кандидатурата ѝ като истинска, тъй като тя била по-млада от конституционно мандатираната възраст от 35.

35-ият рожден ден на Удхъл е през септември 1873 г., седем месеца след встъпването в сила на президентите на САЩ през март. Тогавашните журналисти обаче не смятат, че възрастта е съществен проблем. По-скоро проблемът бил в това, че никой не приемал сериозно нейната кандидатурата.

Но това дори не е най-интересната част от нейната история. Удхъл се кандидатира за длъжност през 1872 г., почти 50 години преди ратифицирането на 19-ата поправка през 1920 година. Това означава, че тя е нямала правото да гласува за самата себе си, защото е жена. Дори да имаше законното право да гласува на изборите, не би могла да го направи, защото била в затвора в изборната нощ. Удхъл написала статия, разобличаваща аферата на известен проповедник и била арестувана.

Други интересни факти има и около президентите Джон Кенеди и Роналд Рейгън. Джон Кенеди е най-младият президент, избран на 43 години, а Роналд Рейгън е най-старият – избран на 73 години.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.