Във времена като днешните като че ли единственото, което ни остава, е да се обърнем към религията, за да ни даде малко надежда, че всичко скоро ще премине. И докато настоящето все още е несигурно заради пандемията, все пак животът продължава. На 15 август Църквата отбелязва Голяма Богородица - един от най-големите християнски празници. 

Какво е Голяма Богородица?

Нарича се още Успение Богородично и според преданията на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. Смята се, че Божията майка напуска земния живот на възраст от 64 години и отива при своя син. 

Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. С последното желание на Божията майка е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.

Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

Какво повелява традицията на Голяма Богородица?

На този ден жените не трябва да се занимават с различни дейности - да тъкат, да шият, да плетат, за да е здраво домочадието. Това, което им е позволено (даже е задължително) е да месят хляб, украсен с орнаменти, който се освещава след тържествена литургия в църквата. От питката се раздава за здраве и за починали близки.

На този ден се правят и курбаните - за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. На масата задължително трябва да има каша от пиле, варено жито, царевица, тиква, диня и грозде.

Кой празнува имен ден?

Мария, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мира, Мариета, Мариела, Марио...

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.