Обединявайки общата представа и реалност за българското традиционно облекло, българската народна носия представлява премяната на българския народ от Възраждането до средата на 20 век. Сякаш огледало на българската култура, традиционното облекло отразява същността и бита на целия български народ. 

                                         

Няма точна информация кога точно е създадена българската народна носия и от кой. Смята се, че произходът е славянски, но също така има и останали следи от облеклото на славяните и прабългарите, а също и от народите, с които нашите предци са били в непосредствена близост - гътци, турци и власи.

                                   

В миналото народната носия е играела ролята на всекидневно работно облекло както за жените, така и за мъжете и децата. В наши дни обаче, вследствие на модерните дрехи, с които всеки един от нас се облича, носията е по-скоро празнична премяна, която най-често се носи от народни танцьори и певци с конкретен повод като концерти, празненства и фолклорни фестивали.

                                          

В зависимост от фолклорната област, в която се намираме, а в България те са седем на брой (Северна България, Тракия, Странджа, Шоплук, Добруджа, Македония и Родопи), носиите се различават. Някои от традиционните облекла са по-семпли с подбран брой цветове, други са по-накичени и пъстри. В зависимост от местността е прието също момичетата да се забраждат или закичват с пъстри цветя в косите.

                                              

Изработването на всяка една носия, без значение мъжка или женска, изисква изключително много старание и труд. Точно поради тази причина не всеки може да го направи, а самите облекла струват скъпо и са трудни за съхранение. 

Българският фолклор е истинска магия, която омагьосва всеки, който може и успее да се докосне до нея. Едно от истинските и най-характерни народни богатства - българската народна носия, прославя българското общество и култура в различни крайща на света и пази и поддържа българския дух жив.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.