Трифоновден може да отпразнувате цели два пъти през февруари. По стар стил празнуваме на 14-ти, но след въвеждане на Грегорианския календар /нов стил/ честването се измества в първия ден на месеца.

Свети Трифон се счита за пазител на лозите.Той произхожда от Малоазиатска област, считана за прародина на виното.

Църквата почита Свети Трифон мъченик като лечител. Получил слава и признание на 17 години след като излекувал дъщерята на римския импаратор Гордиан.

Трите дни в началото на месеца са част от цикъла Трифунци. На 1-ви февруари се празнува Трифоновден, на 2-ри февруари Сретение Господне и 3-ти февруари е в чест на свети Симеон. Тези празнична поредица е известна още и като „вълчи дни“.

На 1 февруари празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите. За да спазите традицията, жените приготвят празнична софра. Много рано сутринта стопанката замесва питка и приготвя пълнена кокошка. Слага вълна, в която се завива вече приготовената храна заедно с бъклица, пълна с вино. То трябва да е миналогодишно. 

Мъжете се отправят към лозята с така приготвената торбичка. Всеки лозар се обръща към новоизгрялото слънце  и се кръсти три пъти, след това отрязва първите три пръчки от лозето. Полива мястото с виното и с пепел от бъдника, който е  горял на Бъдни вечер. След изпълнението на този ритуал, който наричаме зарязване, мъжете избират „царя на лозата“. Окичват го с лозов венец и го понасят на рамене из селото. Щом стигне до дома си той се преоблича и сяда на дълга трапеза, за да посрещне и почерпи именниците: Трифон, Лозан, Трифка, Радко, Гроздан и Гроздана.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.