Известна по целия свят с добротата и благотворителната си дейност, Майка Тереза е родена като Агнес Гонджа Бояджиу в Скопие през 1910 г. и има албано-македонски произход. Едва на 18 години решава да стане монахиня към римокатолическата църква и по този повод пътува до Ирландия, където се присъединява към организацията "Пресвета Дева Мария". Там тя дава обет да живее простичък живот и да не се омъжва. 

                                      

Не след дълго сестра Тереза отплава за Индия, където организацията провежда благотворителни дейности. През следващите 17 години работи като учителка там и от близко се сблъсква с немотията, нищетата и страданията на хората. Често самата тя е споделяла, че е била вдъхновена от две неща в живота си - първото да стане монахиня и второто да посвети живота си на грижата за болните и бедните.

След завършване на обучението си за медицинска сестра започва да работи с хората от бедните предградия на Калкута. Става гражданка на Индия и приема името Майка Тереза, когато основава оредена "Мисионери на милосърдието". 

                                      

Под нейно ръководство орденът Мисионери на милосърдието отваря центрове по целия свят. В тях всеки има право да получи помощ независимо от религията, която изповядва. През 1979 г. Майка Тереза е удостоена с Нобелова награда за мир. След нейната смърт през 1997 г. римокатолическата църква започва постъпки да канонизира Майка Тереза за светица.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.