Когато наближи Великден, всичко живо започва да се вълнува от това колко интересни яйца ще направи и с колко вкусни козунаци ще смае близките си. Предвид ситуацията – изолацията, май ни остава да наблегнем да впечатляващите яйца, които можем да споделим с другите поне виртуално.

Ако трябва да обърнем поглед към историята, ще отбележим, че яйцата са боядисвани и дарявани още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Но замисляли ли сте защо традицията е такава? Какво е общото на яйцата с Христовото разпятие? Отговор намерихме в една легенда за Мария Магдалена и император Тиберий.

Ето защо боядисваме яйца за Великден

Яйцето се приема като символ на началото на живота, защото от него се ражда малкото пиленце. Според преданията още християните в Месопотамия практикуват обичая да боядисват яйца. Червеното символизира кръвта на Христос. А защо яйце?! Защото Иисус възкръсва от мъртвите, подобно на появата на живо пиленце от мъртво яйце.

Легендата за Мария Магдалена

Легендата разказва, че Мария Магдалена, която първа видяла възкръсналия Христос, занесла червено яйце на император Тиберий. Той управлявал Римската империя в продължение на 23 години, през които Исус проповядвал, извършвал чудеса, бил разпънат на кръст и накрая възкръснал. След възкръсването Мария отишла при императора и му поднесла едно червено яйце с думите:

- Христос воскресе !

Тиберий бил запознат с източните обичай и приел жеста като дар на приветствие. Тогава Мария му разказала, че яйцето е символ на възкресението на Иисус Христос и надеждата за бъдещо възкресение на мъртвите, а червеният цвят напомня за кръвта на Христос, която той жертва за спасението на цялото човечество.

Поверия

Легендите, свързани с червените яйца, обаче не са една и две. Ето някои от тях:

  • При сърбите от областта Поповац се смята, че яйцата са любимата храна на Христос, а когато той станал от гроба, всички почервенели. Затова се боядисват червени яйца.
  • Според украинския етнос гуцули хората донесли боядисани яйца за подарък на младенеца Христос.
  • Според друга украинска легенда именно писани яйца били първите играчки на Исус.
  • Друга легенда разказва, че когато кръвта на Христос капела от кръста, от всяка капка кръв станало червено яйце. А тези червени яйца, върху които капнали сълзите на Богородица, станали писани (гуцулите).
  • Според украинско поверие червените яйца са знак за чудото на Възкресението. Като знак за чудото Христос дал червени яйца на стражите, които стояли край гроба му.
  • Според руските вярвания Христос дал червено яйце на слугиня, за да разкаже на господарите си за чудото.
  • Според друга легенда, когато вестта за Възкресението стигнала до пазара, една жена, която продавала яйца, не повярвала, защото видяла, че е издъхнал още на кръста. Тогава яйцата в кошницата ѝ почервенели.
228 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.