6 май не е просто дата от календара, а много специален ден. Ден, в който почитаме Свети Георги Победоносец. Ден, в който празнуват хиляди българи. Ден, който предвещава пристигащото лято. Ден, който е свързан с новата стопанска година…

Гергьовден и вярата

Светията е почитан не само от християните, но и от мюсюлманите. В иконите го виждаме изобразяван върху бял кон, пронизващ с копието си змей. Ето защо е известен като Победоносец, а Гергьовден е ден на храбростта. А иначе според християнското му житие той е бил известен военен стратег, който загива заради вярата си. Убива го император Максимилиан.

Какво повелява традицията

Безспорно основното нещо, с което свързваме Гергьовден е похапването на печено агне, както и обреден гергьовски хляб. По-отдадените домакини слагат на трапезата още дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, още баница, а и вино.

И да знаете, млечни продукти назаем да не давате – не е на хубаво.

На Гергьовден се извършват различни обичаи и те са свързани със здравето. Един от тях е заравянето на великденското червено яйце, за да бъде плодородна нивата. Освен това рано сутринта най-ранобудният в семейството отскача по близката поляна за коприва и с нея удря всички по ходилата. Може и да ви се струва неприятно преживяване, но това се прави, за да не ги настига злото през годината.

Още обичаи

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна и се търкалят в утринната роса. Според народното вярване в това време на годината всичко е „повито с блага роса“. Преди време дори това търкаляне се е правело на голо. На места пък само ходят боси по росата, мият си лицето и ръцете с нея или пък я пият. Всичко това се прави, разбира се, за здраве – за премахване на болките в кръста, за по-лесно зачеване от безплодни жени…

След къпането в росата, на връщане към домовете си хората берат свежи зелени растения като здравец, бук, коприва, люляк и други. С тях окичват вратите и праговете на домовете, оборите и кошарите, слагат ги на завивките на децата и на хомотите на добитъка, правят се венци и се слагат на главите на домашните животни. Ергените кичат със зеленина дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.