Наричан още "Велики петък", на този ден е разпнат Божият син Исус Христос. Смята се, че по този начин, той принася себе си в жертва, за да изкупи греховете на цялото човечество. В негова памет се отслужва литургия, защото се смята, че сам Господ е принесъл себе си в жертва.

Каква е традицията?

Според канона не трябва да се яде и пие нищо, дори вода, и не трябва да се работи. На Разпети петък всички трябва да бъдат съпричастни с Богочовека. Вечерта се ходи на църква, където в средата на храма на специално място се вижда издигнат гроба на Исус Христос, украсен предварително с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било покрито тялото. Всеки посетител на храма, трябва да занесе цветя, сякаш ходи на погребение на свои близък. Влизайки в храма всеки трябва да целуне Христовото тяло, Евангелито и Кръста, след което се полагат и цветята. 

На този ден църквата се обикаля, но само един път, а не както на Великден три пъти. След като свещеникът изнесе плащеницата на вечерната служба, вървсейки с нея извършва символично погребение. В края на службата свещеникът я "полага" в гроба, издигащ се в центъра на храма.

Минаването под плащаницата на Разпети петък символизира погребването на човешките грехове. На всеки изпълнил ритуала свещеникът символично дава цвете в израз на благословия и утеха.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.