Чували ли сте за популярната библиотека Internet Archive? Ако все още не сте, сега е моментът. Досега тя създаваше архив на колкото се може повече интернет страници, но вече предлага и книги. Колекцията към момента наброява повече от 1.4 млн четива и най-хубавото е, че можем да прочетем безплатно всяка от тях.

Услугата Open Library

Тази услуга не е съвсем нова за библиотеката, но досега работеше в класическия вариант. Потребителите можеха да „вземат” временно определен брой книги за някакъв срок от време, след което да ги „върнат” по специална процедура. И съвсем като във физическа библиотека, се предлагаха определен брой „свободни” книги.

Заради пандемията от коронавирус и факта, че милиарди библиотеки по света затвориха врати, ръководството на Internet Archive преосмисли условията си. Временно премахна ограниченията на Open Library и сега всички дигитални копия, с които разполага, са вече достъпни безплатно. Необходимо е само да се регистрираме в сайта и ще можем да се възползваме от свободния достъп до 30 юни или до края на извънредното положение в САЩ.

Неодобрение

Това решение обаче не беше особено радушно прието от Гилдията на авторите на САЩ. Според участниците Internet Archive „използва глобалната криза, за да прокара идеология за авторските права, която нарушава сегашните федерални закони и вреди на повечето автори”.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.