Януари е едва в средата си, а, както знаете, празниците не са към края си. Това е един от месеците с най-много поводи да се почерпим, така че нека купонът продължи.

Кой черпи на 12 януари

Ако имате приятели с имената Татяна, Татян, Таня, Таньо, Таню, Татияна, Траяна, да знаете, че 12 януари е техният ден. Православната църква почита паметта на Светата мъченица Татяна. И понеже на имен ден не се кани, може направо да ги изненадата.

Произход и значение на името

Татяна произлиза от римската фамилия Tatianus. Какво обаче е точното значение не е ясно, в превод от гръцки означава „устройва”, а от латински – „бащински”. Версиите обаче не се изчерпват с това, руснаците смятат, че има руски произход и тълкуват името като „приказна царица”. Ако погледнем и към българската история, ще открием, че един именник я свързва с Тангра като обяснява, че истинският корен на името на върховни Бог и на Таня е един и същ – „тан” (небе).

Защо почитаме мъченицата Татяна

Вероятно повечето от хората знаят, че на тази дата празнуват Танчетата, но знаете ли каква е историята на мъченицата?! Краткият отговор е заради саможертвата ѝ в името на Бога.

А ако трябва да сме малко по-обстойни по отношение на историята, ще ви разкажем за тежката ѝ съдба. Светицата произлиза от богато римско семейство, което я възпитало от рано в християнската вяра. Така Татяна се отдала на милосърдие и непрестанна молитва и дори се отказала от светските радости, за да се обрече на целомъдрие.

За жестокостите към християнката

След като на престола се възкачил император Александър Север, който почитал римските Богове, заловили Татяна и я довели в храма на Аполон, за да му се поклони. Тя обаче отказала и от този момент нататък животът ѝ се превърнал в истински ад. Започнали да я изтезават жестоко, но след всяко мъчение Бог извършвал чудо и тя се появявала на другия ден съвършено здрава.

После я накарали да принесе жертва на Богинята Диана, но мълния изгорила храма с идола, а жреците и много от неверниците паднали мъртви. За Татяна последвали нови нечовешки мъчения и я хвърлили в тъмница, но отново се появили ангели, които изцерили раните ѝ.

Уморен от нейната несломимост, безсилният владетел наредил да я хвърлят на изгладнелите зверове. Но лъвът, който пуснали, се заумилквал около светата мъченица и заблизал кротко нозете ѝ. А когато поискали да го отведат обратно в клетката, той внезапно се хвърлил върху един знатен сановник и го разкъсал.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.