Искаме или не, тази година един от най-големите християнски празници ще премине под карантина. И в тези времена на принудителна дистанцираност нека бъдем по-добри и смирени! Защото вярата не е нещо, което намираме непременно в църквата, а я носим в сърцата си.

Традициите, които може и да не знаете

Разбира се, Великден е празник, който свързваме с боядисани яйца и козунаци, както и с тържествено богослужение. Вероятно обаче много от вас не знаят, че по традиция на Възкресение трябва да се носят нови дрехи, с които се олицетворява зараждащия се нов живот през пролетта и Възкръсването на Иссус Христос.

Друг български обичай е да се отделя кошничка с боядисани яйца за кумовете. Освен това яйце се дарява на всеки гост, прекрачил прага на дома. За допълнителна украса се ползват отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи.

Защо се появява заек във Великденските обичаи?

Магазините изобилстват от шоколадови зайци. Всъщност заекът у нас обаче не е чак толкова силно свързван с този празник, макар в последните години да се налага все повече. Причината да присъства във Великденските ритуали е, че се приема за символ на плодородието и изобилието. В древните ярвания се свързва още с Луната и нейните цикли.

Съществува легенда, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богиня. Веднъж тя обаче я превърнала в див заек, който по душа останал птица. Затова продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Чукан

Едно от най-големите забавления за децата, а и за възрастните, е чукането с яйца. А според поверието този, чието яйце остане здраво накрая, ще е най-здрав през годината.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.