По стара традиция православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден в предпоследната събота преди Великден. Този християнски празник е кръстен на Свети Лазар, един от учениците на Исус Христос, който според преданието умира като епископ на град Критон едва на 30-годишна възраст.

В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, където прекадяват и преливат с вино гробовете на покоините си близки и роднини, а след това черпят с жито и домашно приготвени кравайчета. След като се завърнат по домовете си, започва и подготовката за самия празник.

Един от най-старите и красиви обичаи

На Лазаровден се изпълнява един от най-старите и същевременно най-красиви обичай "Лазаруване". В тази стара общобългарска традиция участват само млади девойки, наречени още лазарки, които са пременени в пъстри празнични лазарски носии. По тях могат да се видят нанизи от пари, мъниста, шевици по ризите и богата украса от цветя по главата. Те обикалят полето и къщите, играят хоро и пеят песни за любов, плодородие, здраве и семейно благополучие. 

                                       

Лазарките посещават всеки дом, за да внесат здраве в него. Стопаните пък ги посрещат с две паници - едната с вода, а другата с яйца, при което лазарките запяват и заиграват около тях. Девойките пеят песни за всеки член от семейството. Това е един от празниците, символ на младостта.

На този ден именници са всички, носещи имената: Лазар, Лазарина, Лазарка и техните производни.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.