„Да живее трудът”… Напомня малко за социалистическото време, нали?! Е, 1 май може и да е Денят на труда, но това не означава, че трябва да се отдадем отново на работа. Починете си малко и вижте тази кратка история на празника.

Кога започва да се празнува Денят на труда?

България е една от страните, които отбелязва 1 май като празник. За първи път опит за честване у нас е направен през 1890 г. от Топографското дружество. До обявяването на дата за официален празник обаче минават 49 години, а през 1945 г. комунистическата власт започва да го отбелязва всяка година. И макар че вече доста години режимът в страната ни е демократичен, 1 май продължава да е в списъка с официални почивни дни.

Идеята на Деня на труда

В чест на обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света. Тръгва от работническо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

През 1886 г. в САЩ профсъюзът провежда мащабна стачка с повече от 300 000 работници от цялата страна - на 1 май. Искането им е въвеждането на официален 8-часов работен ден. Размириците продължават три дни, като накрая органите на реда с помощта на частни охранители разпръскват множеството. По време на потушаването на протестите са ранени около 200 души и са убити поне четирима.

Следва незабавна реакция и на 4 май ситуацията се влошава още повече. По време на протест срещу полицейското насилие сред униформените е хвърлена бомба и един полицай загива, а 7 други са ранени и умират по-късно. Атентаторът не е заловен, но пък са арестувани и осъдени 8 анархости. Един от тях получава присъда от 15 години затвор, а останалите са осъдени на смърт. Случаят се смята за една от най-големите грешки в историята на американското правосъдие.

Денят на труда по света

  • В САЩ и Канада се отбелязва в първия понеделник от септември.
  • Във Великобритания – през първия понеделник на май.
  • В Нацистка Германия се чества под името „Имперски трудов ден”.
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.