Няма смисъл отново да обясняваме коя е темата номер 1 през последните месеци. Всички сме наясно, защото сме принудени да организираме ежедневието си спрямо нея (пандемията). Затова и именно коронавирусът ще завладее и традиционния карнавал на хумора в Габрово, който започва на 16 май. За първи път ще се проведе в условията на социална дистанция.

Централната фигура на Габровския карнавал

Който е ходил поне веднъж на карнавала в Габрово, е наясно с неговата магия. Усмивки на шествието тази година ще предизвиква огромна фигура на главния герой в борбата с коронавируса – председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той ще дефилира по улиците на града под формата на огромна 4-метрова фигура, изработена от метал и стиропор от Драгомир Цанев.

Последни детайли

Към момента гигантската кукла на Мутафчийски е без глава, но спокойно – няма да остане така. Главата ще бъде поставена на мястото си ден преди карнавала, за да може в събота вечерта (16 май) генералът да даде „пресконференция“ заедно с един от обичайните герои Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев.

"Целият свят в момента е във вихъра на коронавируса. Той е като един тайфун. Ние трябва да сме в крак с тенденциите. За това нашата габровска котка тази година ще е "Мис Корона 2020", а в нейния скут ще бъде поставено злобното коронавирусче, което сътвори толкова много бели по света", разказа Цанев пред Нова тв.

В платформата, която е създал, е поставена и планетата Земя. Тя е с маска и рони сълзи. За повечето герои, изработени за карнавала, също са предвидени маски. 

Карнавал по време на изолация

Заради тазгодишната пандемия условията на карнавала тази година са променени. Вижте как:

"Карнавал по време на изолация ще се състои за първи път в света именно в Габрово на 16 май. Тази година по изключение гости в града не допускаме. Тъй като габровци носят в себе си чувството за хумор и карнавалът по традиция носи много жлъч и политическа сатира, предлагаме на всички, които искат да се забавляват, да го направят от своите тераси", обясни кметът на Габрово Таня Христова.

Затова не се предвижда и парад, а шествие, което ще се състои на три платформи. Те ще тръгнат по три различни лъча от пространството пред Дома на хумора из града на 16 май от 19:00 часа. И ако си мислите, че ще можете да „минете между капките“ и да отидете да гледате на живо, да знаете, че органите на реда ще следят за спазване на противоепидемичните мерки. Затова по-добре се насладете на събитието онлайн – ще бъде излъчвано на живо в социалните мрежи.

4 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.