Ако сте от българите, които обикновено виждате недостатъците на нашата мила родина, значи имате нужда от някой друг повод за гордост, за да откриете, че и тук не е съвсем зле. Ето един такъв – родопската теснолинейка влезе в топ 10 на най-добрите пътувания с влак в Европа в класацията на британския вестник The Guardian. Освен това оглави читателската подредба на същото издание за най-живописните пътувания с железница на Стария континент.

„Времето минава бавно по ж.п. линията Септември – Добринище в Югозападна България (150 км южно от София). Бавната теснолинейка свързва Горнотракийската низина с планините Родопи, Рила и Пирин, виейки се през тесни проломи и идилични речни долини в продължение на пет часа“, обясняват редакторите на британския вестник.

Какво ще видим на родопската теснолинейка?

Както стана ясно, линията е от Септември до Добринище и по нея върви единствената все още действаща теснолинейка в България. Разстоянието между начална и крайна гара е само 125 км, но се изминава за около 5 часа, тъй като средната скорост е около 25 км/ч. Това обаче позволява на пътниците добре да се полюбуват на невероятно красивата природа, защото пътят минава през 3 планини, 2 котловини и 6 реки.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.