Всяка година на 1-ви април в множество различни страни по света се празнува "Денят на шегата". Широката популярност на този неофициален празник прозволява на хората да се шегуват със своите близки, приятели и половинки, разказвайки им забавни и невярни истории.

За френския корен на празника

Според една от легендите по времето на Луи XIV, кралят издал закон, с който въвел датата 1-ви април за начало на календарната година вместо 1-ви януари. Френските поданици не одобрили тази идея и в знак на протест и несъгласие изпратили на краля новогодишна картичка с пожелания на 1-ви април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги и небивалици, които се правели именно на този ден.

За английския корен на празника

Друга история разказва, че празникът на шегата се е родил в Англия през далечната 1860 г. Група английски джентълмени били поканени на церемония по "изкъпването на белите лъвове" на 1-ви април, а те от своя страна без изобщо да се усъмнят отишли на странното събитие, придружени от своите съпруги. Тази шега и до днес се разказва от малки и големи, а 40 години по-късно празникът бил наречен "Денят на глупаците".

Денят на шегата у нас

В България този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Българите, без никакво съмнение, се придържат към идеята: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж". Точно поради тази причина 1-ви април е изпълнен с много смях и забавление, както по-голямата част от останалите дни през годината.

37 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.