Тази година на 1 март ще бъдат отбелязани цели три празника - Баба Марта, Сирни Заговезни и ще бъде почетена Св. Евдокия.

Известен още като "Прошка", празникът Сирни Заговезни се чества седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. С настъпване на деня започва и най-продължителният пост през годината. 

Традиционно домакинята приготвя баница, риба, варени яйца, плодове, ядки и халва, с които нагостява цялото семейство. Според традицията вечерта на празника всички се събират при най-възрастните членове на семейството и по-младите искат прошка от по-възрастните. Целувайки ръка, те изричат "Прощавай, мамо, тате...", а отговорът винаги е "Господ да прощава, простен да си!".

Друга традиция, свързана с този празник, е обредното гонене на различни влечуги и буболечки, които според вярванията на този ден излизат от дупките си, защото слънцето се обръща към лятото и времето започва да се затопля.  За целта се пали огън, който се прескача от младите членове на семейството, наричайки:

Бягайте зъми и гущери на 40 разкрача.

Приет е също така и обичаят "хамкане". На конец, спуснат от тавана, се завръзва варено яйце или халва, които се завърта от стопанина на къщата. Целта е някой да успее да го хване с уста, за да получи благословия за здраве и късмет през идната година. 

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.